2019 10 22 bijlagen bij persbericht Openlucht aDe Zoetermeerse gemeenteraad heeft gisteren een motie aangenomen om de openluchtvoorstellingen in het Buytenpark van Storytellers ook dit jaar te laten doorgaan. Storytellers krijgt geen structurele culturele subsidie en zonder de motie zou er komend jaar geen Buytenparktheater meer zijn.

Storytellers verzorgt al jaren populaire openluchtvoorstellingen in het Buytenpark, elke zomer brengen zij een nieuwe voorstelling. Al jaren is het echter ook lastig voor Storytellers om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. In april dit jaar werd besloten dat zij geen culturele basisvoorziening zijn, en dus geen structurele subsidie krijgen. 

Met 20 stemmen vóór en 17 tegen werd maandagavond de motie aangenomen, waardoor Zoetermeer ook komend jaar weer kan uitkijken naar een openluchtvoorstelling in het Buytenpark. Jamila Bakkers diende namens D66 de motie in: "Wij willen een tussenoplossing om het openluchttheater te behouden in afwachting van de behandeling van de cultuurvisie in het voorjaar van 2020. Het openluchttheater heeft nog €15.000 nodig om deze zomer voorstellingen te houden, de overige kosten, €25.000, zijn al gedekt."

Dat het Buytenparktheater populair is onder de Zoetermeerders bleek wel uit een petitie die Storytellers startte op petities.nl: binnen 4 dagen werden al ruim 1300 stemmen opgehaald. Sebastiaan Smits is blij met het toekennen van de motie: "We kunnen nu nog niet zeggen wat de nieuwe voorstelling wordt, maar hebben er het volste vertrouwen in dat het weer gaat lukken om komende zomer een spectaculaire voorstelling neer te zetten!

 

Geen voorkeurspositie

De Zoetermeerse VVD stemde tegen de motie, zij willen Storytellers geen extra subsidie en geen voorkeurspositie geven. Thera Hoekstra (raadslid VVD Zoetermeer): “Er zijn ongeveer 70 aanbieders van kunst- en cultuuractiviteiten in Zoetermeer. Dit is oneerlijk tegenover alle andere aanbieders.” aldus VVD-raadslid Thera Hoekstra. "Nu de gemeenteraad toch beslist om Storytellers extra geld te geven, laten ze de andere aanbieders in de steek."

Ook wethouder Paalvast (cultuur) adviseerde tegen de motie en verwees nogmaals naar het besluit dat hierover in april dit jaar al is genomen: "Toen is het besluit al genomen om Storytellers geen structurele subsidie te geven. Ik blijf erbij dat zij geen culturele basisvoorziening zijn."

 

Foto: Fred Roland

-advertenties-

-goede doel-