DSCN2054Tibor van Steenis uit Zoetermeer fietst elke dag naar zijn werk in Delft. Hoewel dit voor de nodige gezonde beweging zorgt, ontkomt hij er niet aan om op deze route veel fijnstof in te ademen. Op petities.nl startte hij een petitie voor schonere lucht op fietspaden.


Tibor: “Ik kan op weg naar Delft de fijnstoot van het wegverkeer nog een beetje vermijden door fietspaden te kiezen die wat verder van de weg liggen. Maar op de meeste fietspaden is het wel toegestaan om met benzine aangedreven brommers en scooters te rijden. Zo is het gewoon niet te vermijden dat je deze uitstoot inademt. De luchtkwaliteit op een fietspad vlak voor een scooter is simpelweg een stuk beter dan 50 of 100 meter achter diezelfde scooter.”


Teveel fijnstof zorgt op termijn voor klachten, waaronder hart-, long- en vaatziekten. Nederlanders leven gemiddeld 13 maanden korter door slechte lucht. Tibor wil zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om deze aan de Tweede kamer aan te bieden. Alleen met regelgeving kan er namelijk voor gezorgd worden dat de vervuilende scooters worden vervangen door een veel milieuvriendelijker elektrisch alternatief. Tibor: “Elektrisch rijden op een scooter is nu zelfs goedkoper dankzij de lagere energiekosten! Dit is hét moment om deze vervuiling aan te pakken. Ik heb zelf (nog) geen last van de uitstoot, maar er zijn wel veel andere mensen met bijvoorbeeld astma die sommige fietspaden mijden of zelfs minder fietsen dan ze zelf willen”.


Met de petitie wil Tibor bereiken dat de verkoop van brandstof-aangedreven scooters en brommers stopt en duurzame alternatieven zoals een (elektrische) fiets, speed-pedelec of volledig elektrische scooter gestimuleerd worden.

U kunt deze petitie steunen op: petities.nl/petitions/stappenplan-naar-een-emissievrij-fietspad

-advertenties-

-goede doel-