Foto 6 genomineerden
De zes genomineerden voor de Publieksprijs Kunst & Cultuur voor dit jaar zijn bekend. Het zestal die kans maken zijn De Muzen, UITparade, Art-Labs ISK, JJ Blues & Roots festival, Oosterkerk Scratch en Jan Dirk van der Burg. Het publiek bepaalt wie de Publieksprijs Kunst & Cultuur gaat winnen.

Voor de vijftiende keer wordt, op initiatief van de gemeente Zoetermeer en Floravontuur Promotie Zoetermeer, de Publieksprijs Kunst & Cultuur toegekend. Deze prijs is bestemd voor personen, groepen of instellingen die het afgelopen jaar zich op verrassende of vernieuwende manier onderscheiden hebben van de rest op het gebied van kunst of cultuur. Tot 2 december 2019 kan iedereen zijn/haar stem uitbrengen via www.zoetermeer.nl/publieksprijs

Het publiek bepaalt wie van de zes genomineerden de winnaar wordt van een geldprijs van € 1.000,- en van het 'het Bronzen Visdiefje'. Dit is de naam van het beeldje dat speciaal door de Zoetermeerse kunstenares Fieke Hordijk, voor deze prijs is vervaardigd.

De spannende uitreiking zal plaatsvinden op dinsdag 10 december 2019 om 19:30 uur in het CKC. De uitreiking is gratis toegankelijk voor iedereen.

Dit zijn de genomineerden:

De Muzen
Kunst kan op vele manieren waarde hebben. Dat toonde de expositie ‘De Muzen, kunst geïnspireerd op bijzondere ontmoetingen’. Zeven Zoetermeerse kunstenaars lieten zich inspireren door ‘hun’ muze; een bijzonder krachtig persoon, waar meestal ‘over’ in plaats van ‘met’ gepraat wordt. Zij kregen een stem in woord en beeld. Hun verhalen werden vastgelegd door fotografen en een tekstschrijver en gepresenteerd in de expositieruimte van Terra Art Projects. ‘De Muzen’ toonde het publiek waar kunst óók over kan gaan en resulteerde in een serie indrukwekkende persoonlijke kunstwerken.

UITparade
Op het Cadenzaplein en in alle hoeken en gaten van het Stadstheater waren er kleine voorstellingen te zien. Denk hierbij aan plekken als de orkestbak, artiestenfoyer, regiecabine, de douche en nog vele andere gekke locaties waar je normaal als publiek niet zo snel komt. Het publiek kon een eigen programma samenstellen en zo gratis unieke optredens bezoeken van o.a. Javier Guzman, Storytellers, Greg & Baud, Kunst & Vriendschap, Cantiamo, Scylla en CKC & partners. Een geweldige eerste editie als opening van het UITfestival, waarbij de extra stoelen niet aan te slepen waren.

Art-Labs ISK
Hoe communiceer je zonder taal? CKC & partners brengt met deze Art-Labs, kunstlessen naar de Internationale Schakelklassen, waar jongeren in zitten die net in Nederland zijn komen wonen. Ze spreken beperkt Nederlands en moeten aarden in een nieuw land en dat ook nog eens in een van de meest intensieve fysieke en mentale ontwikkelingsperiode in hun leven. Door de Art-Labs ervaren ze dat er ook andere, kunstzinnige vormen zijn om je emoties en denkbeelden te uiten. Het programma is afgestemd op hun belevingswereld en voor vele jongeren is het de eerste kennismaking met kunst & cultuur.

JJ Blues & Roots festival
Het kleinschalige JJ Blues & Roots Festival 2019 bleek groot in zijn soort. Het doorlopende en gevarieerde programma bood een palet aan bluesartiesten. Van jong Nederlands talent tot Nederlands oudste en bekendste bluesband in originele bezetting tot gerenommeerde blues muzikanten uit Engeland en Amerika. Decor voor de optredens waren het binnen podium en een onherkenbaar parkeerterrein die tot een sfeervol festivalterrein was omgebouwd. De samenwerking en goodwill van diverse Zoetermeerse bedrijven, de hulp van vele vrijwilligers en de enthousiaste bezoekers maakte het festival tot een succesvol en uniek Zoetermeers evenement waar JJ Music House trots op terugkijkt.

Oosterkerk Scratch
In één avond een stuk repeteren? En dit een paar uur later laten horen aan een enthousiast publiek? Het kan! Dit jaar tijdens Klassiek Zoetermeer mocht iedereen met zangervaring meedoen aan de scratch in de Oosterkerk. Dirigent Johan van Oeveren zorgde samen met 130 zangers en zangeressen voor een indrukwekkende muzikale prestatie tijdens deze bijzondere avond. In twee uur tijd studeerden zij een gedeelte van The Young Messiah in en voerden dit later die avond op in de Oosterkerk bij Podium 320.

Jan Dirk van der Burg
De Zoetermeerse fotograaf Jan Dirk van der Burg is Fotograaf des Vaderlands en opende onlangs zijn eerste museale tentoonstelling in het nieuwe Zoetermeerse museum De Voorde. Ook is hij te zien in een nieuwe theatervoorstelling in het Stadstheater van Zoetermeer.

-advertenties-

-goede doel-