20191104 13096De Zoetermeerpas, waar heel veel mensen met een minimum inkomen elk jaar gebruik van maken wordt digitaal. Tot nu toe kregen gebruikers cheques op papier toegestuurd, waarmee ze korting kregen op veel activiteiten, vanaf januari wordt dit allemaal digitaal geregeld.


Gebruikers kunnen dan ook gemakkelijk online zien hoeveel tegoed er nog op de pas staat en voor welke acties en kortingen zij in aanmerking komen. Om de pas te gebruiken zijn geen cheques meer nodig, de gebruiker laat eenvoudig zijn pas zien aan een aanbieder, zoals bijvoorbeeld een sportvereniging. De aanbieder scant de pas en krijgt later het geld terug van de gemeente Zoetermeer.


Wethouder Jakobien Groeneveld is blij met de nieuwe pas: “Het gebruikersgemak is veel groter, je kan straks gemakkelijk in één oogopslag zien hoeveel tegoed er nog is. Het systeem is ook veiliger, een aanbieder kan de pas snel controleren omdat er een pasfoto op staat.”
De Zoetermeerpas bestaat al heel wat jaren en wordt door de Zoetermeerders goed gebruikt. In 2016 besloot de gemeenteraad dat de pas met zijn tijd mee moest gaan en digitaal zou worden. Groeneveld: “Het heeft wat langer geduurd omdat er problemen waren met de technische omgeving, vorig jaar november werkte het systeem nog niet vlekkeloos. We hebben de invoering met een jaar uitgesteld, omdat het veel gemakkelijker is voor de gebruikers om in een nieuw jaar met het nieuwe systeem te beginnen en niet halverwege het jaar over te schakelen.”

 

Meer waard dan ooit

Wethouder Groeneveld: “Ik ben er bijzonder trots op dat de Zoetermeerpas ondanks de bezuinigingen nu meer waard is dan ooit! We hebben alle aanbieders gevraagd of ze niet iets extra’s zouden kunnen aanbieden voor de pas en meer dan de helft van hen kwam met een extra aanbod. Zo kan je bijvoorbeeld een gratis les yoga volgen of twee gratis zwemlessen. Ik vind het hartverwarmend dat al deze aanbieders, die zelf vaak ook kleine ondernemers of verenigingen zijn, hier zo aan bijdragen”.

Ouderen of mensen die niet zo digitaal vaardig zijn kunnen hulp krijgen bij het aanvragen van de pas. In plaats van de losse cheques hoeven zij bij een aanbieder alleen de pas te laten zien. Groeneveld: “Ouderen zijn vaak al behoorlijk digitaalvaardig, zij kunnen er in het algemeen heel goed mee omgaan. Een kleinkind of buurman wil ook vaak helpen, maar er is ook hulp beschikbaar bij bijvoorbeeld de gemeente en Stichting Piëzo”.


De nieuwe digitale Zoetermeerpas wordt verdeeld in budgetten, zoals een budget voor zwemmen, voor sporten en voor een lidmaatschap van de bibliotheek. Wethouder Groeneveld: “Met de Zoetermeerpas kan iedereen mee doen, ook als je wat minder verdient. Het is voor mensen en vooral kinderen ontzettend belangrijk om mee te kunnen doen met de samenleving. Het is heel triest als je als enige kind van de klas nergens naar toe kan en niet bij een sportclub kan. Het is fantastisch dat we dit hebben in Zoetermeer!”

-advertenties-

-goede doel-