DSC09840a wHet grootste deel van de voorbije maand hadden we rustig en zonnig weer waarbij het s‘ nachts vaak flink afkoelde. Maar de laatste week sloeg de herfst toe met veel bewolking en overvloedige regen. Dat was weer even wennen na de mooie (top)zomer die we dit jaar hadden.

 

Omdat de laatste week van de eerste herfstmaand in het water viel zou je misschien denken dat de hele maand somber was. Maar dat klopt niet: meestal scheen de zon tot aan de laatste week een groot deel van de dag. Zaterdag de 21e was wat dat betreft een stralend exemplaar. Met ruim 26 graden was het in onze stad meteen ook de enige (officieel) zomerse dag van de maand. September gaat uiteindelijk als ‘zonnig’ de boeken in.

Door de frisse nachten leek september aanvankelijk een tamelijk koude maand te worden. Maar de laatste herfstige week compenseerde dat, juist door haar warme nachten. Per saldo was de gemiddelde temperatuur van september 2019 ‘normaal’. Vooral de laatste paar dagen brachten fikse plensbuien. Hoewel de eerste herfstmaand droog begon was die, vanwege de vele regenval aan het eind, als geheel toch tamelijk nat.

IMG 1341a w  DSC09839a w  IMG 1343a w 

Weersverwachting onzeker

Na nachtelijke regen start oktober overdag met afwisselend wolken en zon en een aangename temperatuur voor begin oktober. Het is niet goed te voorspellen wat er daarna gaat gebeuren maar het lijkt er vooralsnog op dat het koeler wordt. De onduidelijkheid over de voorspelling heeft te maken met de onzekere koers van orkaan Lorenzo. Niet eerder heeft een zo krachtige orkaan zich zo ver naar het noordwesten van de Noord-Atlantische oceaan begeven. Alweer een teken van klimaatverandering! Pas als we over een dag of twee kunnen zien welke afslag Lorzenzo neemt is te voorspellen of we een droog dan wel nat eerste weekend van oktober krijgen.

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-