portemonnee leegHet BOAZ, Breed Overleg Armoedebestrijding Zoetermeer, waarschuwde maandag de raad over de bezuinigingen die worden voorgesteld in de Perspectiefnota. Een kwart van die bezuinigingen treffen juist de kwetsbare mensen, die ook al te maken hebben met armoede en schulden.


Wieteke van der Burg, voorzitter van het BOAZ, sprak maandagavond in tijdens de eerste raadsvergadering over de perspectiefnota en de daarin voorgestelde bezuinigingen voor de komende jaren. Volgens het BOAZ is het echter niet slim om te bezuinigen op het terrein van het armoede- en minimabeleid, de schuldhulpverlening, onderwijs en re-integratie. Op korte termijn zal dit geld, 3 miljoen euro en 25% van alle bezuinigingen, opleveren, maar op wat langere termijn gaat dit de gemeente veel geld kosten. Hierdoor ontstaan waarschijnlijk weer nieuwe problemen bij deze groep, die nu al moeilijkheden heeft om mee te doen in de samenleving.


Klijnsma-gelden

De gemeente wil, volgens het BOAZ, de bezuinigingen realiseren door de Klijnsma-gelden vanuit het Rijk te herschikken. Wieteke van der Burg: “De Klijnsmagelden zijn precies bedoeld voor kinderen in armoede, waarover door de VNG afspraken met het Rijk zijn gemaakt. Als de gemeente de Klijnsmagelden voor iets anders inzet lokt u uit dat het Rijk die gelden vermindert of zelfs terugtrekt.”
De conclusie van BOAZ is dat het niet aanvaardbaar is als 25 procent van de bezuinigingen om de tekorten op de jeugdzorg op te vangen, juist ten koste van het armoedebeleid wordt gebracht. BOAZ vraagt de raad daarom de meest kwetsbare mensen in de Zoetermeerse samenleving te ontzien.

-advertenties-

-goede doel-