20130215 10739

Twee weken geleden hebben alle leerlingen van basisschool De Tjalk  in de Leyens heel erg hard hun best gedaan om zoveel mogelijk rondjes te schaatsen. Elk geschaatst rondje leverde namelijk geld op voor hun sponsoractie voor Jinotega! Van groep 1 tot en met groep 8 werden de schaatsen uit het vet gehaald voor het sponsorschaatsen!

IMG 54162 IMG 5442

20130215 10729De kinderen hebben al veel geleerd over Jinotega tijdens de lessen op school. Zij weten dat het in Jinotega niet vanzelfsprekend is om naar school te gaan en dat sommige kinderen moeten werken in plaats van leren. De leerlingen van de Tjalk wilden zich dan ook graag inzetten om hun leeftijdsgenootjes in Nicaragua ook de kans te geven om naar school te gaan.

Alle kinderen waren dan ook heel erg nieuwsgierig naar het eindbedrag van de sponsoractie. Tess (groep 8), Luuk (groep 7), Mark (groep 6), Denise (groep 5) en Femke (groep 4/5) van de leerlingenraad mochten de cheque met het eindbedrag overhandigen aan Gerard van Wijk van de stichting 'Vrienden van Jinotega'. De kinderen hielden hun adem in toen Femke het bedrag liet zien dat is opgehaald: in totaal €2500,- !

Dhr van Wijk: "Dit is een fantastisch bedrag waar we echt de mensen mee kunnen helpen in Jinotega! Bedankt voor jullie inzet, jongens en meisjes!" Het bedrag wordt eerst door de gemeente Zoetermeer verdubbeld en daarna nog een keer door de overheid, zodat het totaal bedrag op €10.000,- zal komen.

Gerard van Wijk is al meer dan 20 jaar betrokken bij Jinotega, regelmatig gaat hij ook op bezoek in Nicaragua om te kijken wat er daar met het geld gebeurt en wat er precies nodig is. In april zal er weer een delegatie vanuit Zoetermeer afreizen naar Jinotega, met onder meer wethouder Edo Haan en enkele ondernemers uit het bedrijfsleven. De ondernemers zullen zich in Jinotega inzetten om hun ervaring en kennis te delen met de plaatselijke ondernemers.

20130215 10731De boeren in Jinotega hebben het nu extra moeiijk vanwege een plaag van koffieschimmel in het gebied. De boeren proberen zo ecologisch mogelijk te werken en zo min mogelijk gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen, waardoor de schimmel meer kans heeft om te groeien. Ook is er soms geen geld voor goede bestrijdingsmiddelen.
De Stichting Vrienden van Jinotega vraagt na wat de precieze omvang en impact is van de schade voor de (kleine) boeren en corporaties en hoe er eventueel hulp geboden kan worden.

 

-advertenties-

-goede doel-