jeanne dárcNadat vorige week in de media bekend werd gemaakt dat het Buytenparktheater dit jaar niet door kon gaan vanwege de subsidie, heeft het college vrijdag 12 april besloten om toch het volledige bedrag toe te kennen. Hiermee is zeker dat het openlucht theater dit jaar door kan gaan.

Organisator Sebastiaan Smits: “We zijn er heel erg blij mee dat we dit jaar toch ons Buytenparktheater kunnen neerzetten en de voorstellingen zoals gepland laten door gaan. Maar er is ons wel gezegd dat dit het laatste jaar is dat er subsidie vanuit de gemeente komt, dus we zijn wel bezorgd over de toekomst.”

In het voorjaarsdebat van 2017 stelde wethouder Paalvast: “En als het extra budget dat we nu hebben voor evenementen van 2019 gecontinueerd wordt, zouden we ook het Buytenpark kunnen continueren. Daarmee hebben we twee belangrijke evenementen (het historisch festival en het Buytenpark theater) van Storytellers voorzien van structurele dekking”.
De subsidie aanvraag voor het Buytenpark theater werd in november 2018 echter afgewezen door het college, ‘omdat Storytellers niet wordt beschouwd als culturele basisvoorziening’. De Buytenparkvoorstellingen van Storytellers zouden niet passen binnen de nieuwe ambities van de vastgestelde visie citymarketing. Sebastiaan: “Het is gewoon heel erg onduidelijk wat precies onder ‘evenement’ valt, en wat onder ‘cultuur’ zou vallen. Voor cultuur wordt er alleen subsidie verleend aan de grote instellingen, met een eigen gebouw, zoals het Stadstheater en de Boerderij. Wij hebben eigenlijk een ‘cultureel evenement’, maar dat schijnt nergens echt bij te horen!”

Nu hebben beide wethouders, Van Driel en Paalvast, toch ingestemd hetzelfde subsidiebedrag van €15.000,-toe te kennen als in voorgaande jaren. Hiermee kunnen de voorstellingen dit jaar door gaan. In het memo aan de raad schrijven Van Driel en Paalvast: “Gezien de ruis die is ontstaan en het gebleken verschil in verwachtingen, is het college alsnog bereid om voor 2019 vanuit het evenementenbudget hetzelfde. Feit blijft wel dat het college nadrukkelijk van mening is dat het Buytenparktheater voorstellingen betreffen en daarom niet passen binnen het citymarketing-en evenementenbeleid.”


Jeanne d’Arc

De voorstelling Jeanne d’Arc, die in het Buytenpark haar première zal beleven, is hiermee gered. De acteurs, die al maanden aan het repeteren zijn, zijn opgelucht en heel blij dat ze toch mogen optreden. Sebastiaan: “Het is een voorstelling met een grote veldslag, dus bij uitstek geschikt voor een buitentheater! Zoiets kan je op een echt veld, met veel ruimte, veel beter en mooier laten zien dan in een zaaltje”.
Naast deze voorstellingen zullen er ook weer voorstellingen komen met roofvogels, speciaal bedoeld voor de jeugd. Storytellers koppelt hieraan een informatief programma voor jeugd, in samenwerking met Zoetermeerse scholen.

 

Twee dagen eerder vertelde Sebastiaan Smits, in een interview voor 'Focus op Zoetermeer' nog dat de voorstelling waarschijnlijk niet door kon gaan:

Video: Focus op Zoetermeer, Fred Wolters

-advertenties-

-goede doel-