geweldIn de nieuwjaarsspeech sprak de burgemeester over het ‘zero tolerance’ beleid voor overlast veroorzakers. Volgens Aptroot is de harde aanpak nodig en succesvol, maar de bewoners van de Houtbuurt vertellen de andere kant van het verhaal…

“Het is jammer om te horen dat de burgemeester de ingezette lijn wil doorzetten, zeker nu hij met Oud en Nieuw verkeerd heeft uitgepakt. Wij hebben sterk de indruk dat het symboolpolitiek is, want echte criminele en raddraaiers lopen nog steeds rond. Daarentegen hebben ze wel uit de Houtbuurt een grote groep onschuldigen met Oudejaar van de straat geplukt…

Uiteraard gaan wij stappen ondernemen. Er zal een klacht worden ingediend bij de politie en verzet worden ingesteld tegen de bekeuring ter zake van het zogenaamd ‘verstoren van de openbare orde’. Van diverse juristen hebben wij inmiddels begrepen dat de politie en gemeente dit keer fors buiten hun bevoegdheden zijn getreden. Er waren immers geen concrete aanwijzingen dat er iets stond te gebeuren. Daarnaast konden andere maatregelen worden toegepast. Ook zullen wij de Hoofdofficier van Justitie zo spoedig mogelijk omtrent de gebeurtenissen inlichten, waarbij ook andere gevallen van onnodig en buitensporig politieoptreden (in onze wijk) zullen worden aangekaart. Tenslotte zullen wij de Nationale Ombudsman verzoeken zo spoedig mogelijk een onafhankelijk onderzoek te gelasten naar het politieoptreden in onze wijk.

Het politieoptreden was immers opnieuw onnodig en buitensporig. Allereerst is het politieoptreden onnodig omdat er geen aanleiding was zo op te treden. De politie rept over overlast, maar dat was niet aan de orde. Er werd vuurwerk afgestoken, maar dat mag toch met oud en nieuw? De politie maakt melding van een kerstboom die men zou hebben ‘proberen’ aan te steken. Dat vinden wij wel een erg gemakkelijke stelling. Wat is dat dan proberen? En als men echt een kerstboom wilde aansteken, waarom lukte dat dan niet?

Ook meldt de politie dat er sprake zou zijn geweest van opruiende berichten op de social media. Wij hebben ook dat nog even nagezocht, maar kunnen niks van dergelijke berichten terugvinden. Zijn deze berichten allemaal pardoes verdwenen? Dat lijkt ons zeer onwaarschijnlijk.

Ten tweede is het politieoptreden opnieuw buitensporig/buitenproportioneel, nu ook andere maatregelen hadden kunnen worden getroffen. Waarom werden de aanwezige rolmodellen bijvoorbeeld niet benaderd? En de zogenaamde berichten op social media: de politie heeft toch de bevoegdheid om uit te zoeken wie daar achter zouden zitten? Waarom is dat niet gedaan. Bovendien spreekt de burgemeester over ‘bekende overlastveroorzakers’, maar niemand van ons veroorzaakt overlast. Heel Zoetermeer zou ‘vermoedelijk door het preventief ruimen van de bewoners een rustig oud en nieuw hebben gehad’. Waarom ons zo afschilderen? Wij hebben sterk de indruk dat wij doelbewust worden gecriminaliseerd en moeten boeten voor het aankaarten van het onnodige en buitensporige politieoptreden in onze wijk. Dit was immers niet de eerste keer! Tevens bevond zich onder de opgepakte groep bewoners een gedeelte van de groep die ook in de zomer onterecht was aangehouden op het Morapad. Al met al was het onnodig en buiten proporties dat de burgemeester het oud en nieuw van 22 bewoners heeft afgepakt. Hij had ook opdracht kunnen geven namen te noteren en eventueel waarschuwingen uit te delen. De buurt heeft sterk de indruk dat het slachtoffer is geworden van een vies politiek spelletje dat burgemeester Aptroot ten koste van de bewoners speelt.” aldus een woordvoerder van de jongeren uit de Houtbuurt.

-advertenties-

-goede doel-