DSC00504a wHet weerbeeld van deze winter stemt tot nu toe niet vrolijk. Net als in afgelopen december overheersten in januari de grauwe, donkere dagen. Op veruit de meeste dagen viel er (enige) regen en zo werd januari ruimschoots te nat. De zon had het moeilijk en scheen ruim te weinig voor een doorsnee januari.

DSC00513a wHet wilde deze winter maar niet lukken om een paar dagen achter elkaar droog en zonnig weer te hebben. Laat staan dat droge vrieskou uit het oosten een kans kreeg. Januari was dus bijna vorstloos in Zoetermeer; alleen op de 8e vroor het een graadje in de stad. Januari 2018 kan per saldo als zeer zacht de boeken ingaan.

Stormen!

Was het dan alleen maar grauw en saai in deze wintermaand? Nou nee want we hadden met maar liefst twee stormen te maken. De eerste stak al op de derde dag van het jaar de kop op. In de vroege nacht passeerde in sneltreintempo een zeer fel koufront met zeer heftige stormvlagen en dito buien. Later in de ochtend kwam het tot langduriger stormachtig weer in Zoetermeer. Op de ochtend van de 18e was het opnieuw raak en dit keer was sprake van zelfs zeer zware storm aan de kust. Maar ook hier in Zoetermeer haalde de wind zeer hoge snelheden en werd schade aangericht in onze regio. Wat opviel was dat deze storm venijnig maar kort was: aan het eind van de ochtend raasde hij nog volop maar om een uur of twee s ‘middags was de wind vrijwel weg.

(Flits)winter in februari?

Zou het begin februari dan toch gaan lukken met de winter? Als we de weerkaarten mogen geloven vestigt zich vanaf komend weekend boven Scandinavië hogedruk. Daarmee wordt met een noordoostenwind vanaf maandag vrieslucht aangevoerd. Begin volgende week zou het dan ook in onze stad s ‘nachts een paar graden kunnen vriezen. Het ziet er (nu) niet naar uit dat dit wintertje een lang leven is beschoren. Woensdag lijkt namelijk de zuidwestenwind al weer zachte lucht aan te gaan voeren en wordt het business as usual. Maar wie weet houdt de koude stand en blijkt het geen flitswintertje te worden!

Tekst en foto’s Rob Oele   

-advertenties-

-goede doel-