Vijf titelborden bijvriendelijke gemeenteAlphen aan den Rijn, Leiden, Leiderdorp, Zoetermeer en Zoeterwoude hebben tijdens de aftrap van de landelijke campagne Nederland Zoemt als eerste 5 gemeenten de eretitel bijvriendelijke gemeente ontvangen. Deze gemeenten werken in de Groene Cirkel Bijenlandschap samen met de provincie en andere partners aan Bijenlandschap, een bloemrijk netwerk voor bijen.

Het gaat niet goed met de bij. Van de 358 soorten wilde bijen die in Nederland voorkomen is ruim de helft bedreigd. Ook voor mensen heeft dat grote gevolgen, want 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving. Wilde bijen hebben vooral een gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Bijvriendelijk beheer creƫert structureel betere levenskansen voor wilde bijen.
Gemeenten spelen daarbij een grote rol, zowel in beheer en inrichting van openbaar groen, als bij het enthousiasmeren van bewoners en ondernemers om tuinen en (bedrijfs-)terreinen bijvriendelijk in te richten en te onderhouden. Nederland Zoemt ondersteunt de komende jaren de gemeenten met extra kennis, educatie en acties rond de wilde bij.

-advertenties-

-goede doel-