Robbert 1Robbert Roos maakt al gedichten vanaf dat hij kan schrijven. Via een gedicht over liefde én Zoetermeer werd het idee van een Zoetermeerse Stadsdichter geboren, een functie die Robbert nu al ruim een jaar gestalte geeft. “Er is geen voorbeeld van een stadsdichter in onze stad, dus het is steeds pionieren en uitproberen. Maar de gedichten worden steeds met veel enthousiasme ontvangen, dat geeft me energie!”

 

Robbert 2Het ambt van Stadsdichter was geboren en startte geheel in de lijn van de RVOZ op: laten we het gewoon doen en onderweg zien we hoe het zich ontwikkelt. Ook Robbert is er heel open ingestapt, zonder einddoel of verwachtingen. “Ik had niet verwacht ooit nog eens een brug te mogen openen (red: de Nicolaasbrug over de Dobbe) als Stadsdichter, dat is toch top!” Maar zijn ambitie reikt verder, het zou mooi zijn bijvoorbeeld om als Zoetermeerse Stadsdichter bij het Bevrijdingsfestival een gedicht voor te dragen.

Robbert zoekt de verdieping in zijn gedichten, het hoeft niet altijd luchtig en oppervlakkig te blijven. Bij Zondag in’t Park kreeg de Stadsdichter veel complimenten van mensen die heel emotioneel geraakt werden door zijn gedichten. “Ik voel me bevoorrecht dat ik dat mag doen en zo iemand een glimlach op zijn gezicht kan toveren!”

Stilzitten is er niet bij . Zo is Robbert bezig met plannen om gepersonaliseerde gedichten voor te dragen op bijvoorbeeld een uitvaart en geeft hij workshops ‘gedichten’ op locatie.

 

Stadsdichter? Stadsdichter!

Een jaar geleden was er vaak te horen: ‘Wat moeten we nu met een Stadsdichter?’. Maar de Stadsdichter heeft zich nu duidelijk een plaats veroverd in de Zoetermeerse samenleving en wordt steeds bekender bij het publiek. Robbert: “Ik doe het in de eerste plaats omdat ik het heel leuk vindt, maar daarnaast ook om de stad een klein beetje leuker te maken. Iets blijvends achterlaten, dat is in de kern de reden dat ik schrijf!”

Een eigen gedichtenbundel is in de maak en Robbert wordt steeds vaker gevraagd door bedrijven en particulieren voor een speciaal gedicht. De Stadsdichter is te bereiken via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Eenvoud

Een straaltje zon, vroeg in de morgen

Een blaadje groen, aan een simpele tak

Voor een moment zijn er geen zorgen

En voel je je op je gemak

Men zoekt het vaak in grote dingen

Mooier, beter, welvaartsstaat

Terwijl een kind wat loopt te zingen

Het mooiste is wat er bestaat

 

Dit interview is gemaakt voor en eerder gepubliceerd in het RVOZ Magazine

-advertenties-

-goede doel-