Van donderdag 27 tot en met zondag 30 december vindt in de Oude Kerk in Zoetermeer een uniek evenement plaats: Van Psalter en Prayer. (Kerk)muziek- en cultuurliefhebbers kunnen gedurende vier dagen naar Nederlandse en Engelse kerkmuziek luisteren en een lezing over het Geneefs Psalter bijwonen. Het evenement is georganiseerd ter gelegenheid van vier jubilea op het gebied van kerkmuziek en cultuur en een deel van het programma is zelfs gratis bij te wonen.

Oudekerkextkerk350 JAAR THE BOOK OF COMMON PRAYER

The Book of Common Prayer is nog altijd leidraad in de Anglicaanse Kerk en heeft er mede toe bijgedragen dat de Engelse kerkmuziek een diversiteit kent die ongeëvenaard is. De inspiratie vanuit dit kerkboek is nog steeds merkbaar, bijvoorbeeld in de Choral Evensong.

450 JAAR GENEEFS PSALTER

Het Geneefs Psalter was een initiatief van Johannes Calvijn. Deze Franse bundel met 150 berijmde Psalmen is in grote delen van Europa als kerkboek ingevoerd. In Nederland is deze 450-jarige traditie nog elke week springlevend als gemeentezang.

450 JAAR J.P. SWEELINCK

Een belangrijk onderdeel van het programma vormt een uniek slotconcert van het Jan Pieterszoon Sweelinck-jaar. Deze componist wordt gezien als de laatste Nederlander die polyfone vocale muziek schreef en hij bewerkte als eerste Nederlander alle 150 Psalmen in meerstemmige zettingen voor koor, een nadien niet geëvenaard meesterwerk.

Oudekerkorgel225 JAAR OUDE KERK ZOETERMEER

De Oude Kerk Zoetermeer voldoet aan alle voorwaarden voor een geslaagd optreden van koren en kleine ensembles uit verschillende delen van Nederland. Het Lohman-orgel krijgt een prominente rol en mogelijk zal het publiek tevens kunnen genieten van de klanken van het Breedvelt-orgel. Een deel van de opbrengst van het evenement komt ten goede aan het restauratiefonds van de Oude Kerk.

EVENSONGS EN SAMENZANG GRATIS

De verbindende lijn in de vierdaagse is de Evensong (kortweg gezegd een korte kerkdienst zonder preek, die bijna geheel gezongen wordt), elke dag om 17.00 uur en voor iedereen vrij toegankelijk. De samenzangavond op zondag is eveneens gratis toegankelijk. Een aantal toonaangevende koren en ensembles komt hiervoor naar of uit Zoetermeer: Camerata Trajectina, Cantica Zoetermeer, Choral Voices uit Groningen, Collegium Musicum Amsterdam, Culemborg Chapel Choir en Martinus Cantorij uit Zwaag. Als organist is Ronald de Jong meerdere keren actief.

KAARTEN

Kaarten voor de lezing op donderdagavond en de concerten op vrijdag- en zaterdagavond zijn te koop via www.vanpsalterenprayer.nl of aan de zaal (mits er nog kaarten beschikbaar zijn). Op de website is uitgebreide informatie over het programma beschikbaar.

PROGRAMMA

DONDERDAG 27 DECEMBER 2012

17.00 Evensong door Culemborg Chapel Choir o.l.v. Arian Ooijevaar; toegang gratis

20.00 Lezing over het Geneefs Psalter door Wim Kloppenburg. Tussendoor: improvisaties over melodieën uit het Geneefs Psalter door Ronald de Jong; toegang € 5,00

 

VRIJDAG 28 DECEMBER 2012

17.00 Evensong door de Martinus Cantorij uit Zwaag o.l.v. Paul Waerts; toegang gratis

20.00 Calvijn in de Gouden Eeuw – Concert door Camerata Trajectina o.l.v. dr. Louis Peter Grijp; toegang € 20,00

 

ZATERDAG 29 DECEMBER 2012

17.00 Evensong door Choral Voices uit Groningen o.l.v. Daniël Rouwkema; toegang gratis

20.00 Psalmen uit het Geneefs Psalter en Cantiones Sacrae van Jan Pieterszoon Sweelinck – Collegium Musicum Amsterdam o.l.v. Anthony Zielhorst; toegang € 15,00

 

ZONDAG 30 DECEMBER 2012

17.00 Evensong door Cantica uit Zoetermeer o.l.v. Johan van Oeveren; toegang gratis

20.00 Samenzangavond van Psalmen uit het Geneefs Psalter en Hymns uit de traditie van The Book of Common Prayer; bovenstemmen worden gezongen door Cantica; improvisatie en begeleiding aan het orgel: Ronald de Jong; toegang gratis

 

Foto's: Piet Lindenberg

 

-advertenties-

-goede doel-