DSC00282a wDe eerste herfstmaand van 2017 dreigde lange tijd volkomen in het water te vallen. September begon nog aardig met een paar warme dagen boven de twintig graden. Maar vanaf de tweede week namen depressies het roer stevig in handen. Het begon te regenen en te waaien en de temperatuur daalde.

Op de 9e van de maand kwam het hemelwater met bakken uit de hemel. Er viel op die ene dag maar liefst ruim 60 mm en dat komt gemiddeld minder dan 1 keer paar jaar voor. Er was dan ook sprake van veel wateroverlast in onze regio maar in Zoetermeer viel dat relatief mee. Op de 13e volgde de eerste herfststorm van het jaar. De temperatuur zakte steeds verder weg en op de 17e werd het maar 13 graden en dat is héél fris voor de tijd van het jaar. Daarna herstelde het weer zich geleidelijk en in de laatste week hadden we nog een paar fraaie dagen met zon. Op de één na laatste dag van de maand, de 29e, werd het bijna 23 graden en dat was meteen de hoogste waarde voor de hele maand. Die dag sloot wel af met een paar hoosbuien.

 

September was supernat en vrij koel

Die laatste zware buien op de 29e waren de laatste duit in het zakje dat toch al tot de rand toe gevuld was. De maandsom aan regen was namelijk ongeveer 200 mm en dat is twee en een half keer zoveel als normaal! Het was nog niet recordnat maar veel scheelt het niet. Vooral het midden van de maand kende een thermische dip. En dat zien we terug in de gemiddelde maandtemperatuur die bijna een graad te laag was. September was dus vrij koel. Je zou denken dat met al dat onbestendige weer de zon verstek liet gaan. Maar dat was toch niet zo: hij scheen zelfs iets meer dan in een normale september.

DSC00283a w  DSC00288a w 

Oktober start met wisselend weerbeeld

De eerste week van oktober start weer tamelijk herfstachtig met wat buien. Daarna, halverwege de week, lijkt hogedruk weer de overhand te krijgen met rustig weer. De temperaturen zijn normaal voor begin oktober: tussen de 15 en 17 graden. Wat er daarna gebeurt is koffiedikkijken. Een mooie dan wel een slechte oktober kennen volgens deze weerspreuk wel hun keerzijden:

Is oktober warm en fijn
het zal een warme winter zijn
maar is hij nat en koel
’t is van een zachte winter een voorgevoel.

Tekst en foto’s Rob Oele

Bekijk het actuele weer elke dag op onze Weerpagina: Het Weer in Zoetermeer

-advertenties-

-goede doel-