20170904 111027

H.K.H. Prinses Laurentien in gesprek met taalambassadeur Ben

Zoetermeer was maandagmiddag de trots gastgemeente voor de landelijke start van de Week van de Alfabetisering. En niet voor niks, Zoetermeer heeft laaggeletterdheid al jaren hoog op de agenda staan en besteedt veel aandacht aan lezen en schrijven voor deze groep mensen.

De Week opende met een conferentie voor professionals in de Dutch Innovation Factory. Wethouder Isabelle Vugs ontving als dagvoorzitter de gasten van de conferentie, waaronder H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden (ere-voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven), minister van OCW Jet Bussemaker en Marja van Bijsterveldt (voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Lezen & Schrijven). Na het algemene gedeelte waren er verschillende workshops voor de deelnemers.

Zoetermeer geldt landelijk als voorbeeldgemeente waar het gaat om laaggeletterdheid. Wethouder Vugs: “De gemeente heeft een grote rol in de aanpak van laaggeletterdheid, in Nederland gaat het om 2,5 miljoen laaggeletterden. Een enorme groep mensen die nu niet volledig tot hun recht komen en maar moeilijk mee kunnen komen in de maatschappij”. In Zoetermeer kunnen inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven terecht bij het Taalhuis in de hoofdbibliotheek.

20170904 111006  20170904 111009 

Leesbril vergeten

Het is maar zelden zo dat mensen helemaal niet kunnen lezen of schrijven, vaker gaat het om ‘niet goed genoeg’. Deze mensen hebben bijvoorbeeld moeite om formulieren te begrijpen, of kunnen de bijsluiter van medicijnen niet lezen. Veel laaggeletterden schamen zich en durven niet om hulp te vragen. De problemen met lezen en schrijven worden verborgen achter ‘het vergeten van de leesbril’, maar kunnen zo een groot struikelblok worden.

Taalambassadeurs

Prinses Laurentien sprak op het podium met de twee taalambassadeurs Ben en Jasper, die cursussen volgen om hun taalvaardigheid te verbeteren. Voor Jasper was het lange tijd geen groot probleem dat hij moeite had met lezen en schrijven, zijn vriendin nam hem veel regelzaken uit handen. Maar toen de relatie uitging werd hij met zijn neus op de feiten gedrukt en nam hij de stap om te gaan werken aan zijn taalvaardigheid. Samen met een vrijwilliger leest hij nu een boek, waarbij Jasper na elk hoofdstuk een samenvatting maakt.

Ook Ben herkende het gevoel om afhankelijk te zijn van andere mensen. Zijn dochter hielp hem veel, maar zei op een gegeven moment ‘Pa, ik heb nu even echt geen tijd, je moet het zelf gaan leren!’. Beide taalambassadeurs begrijpen goed dat mensen hun taalprobleem uit schaamte soms verbergen, maar: “Eerlijk zeggen is veel beter! Mensen hebben er vaak begrip voor dat ze wat meer geduld moeten hebben voor een formulier is ingevuld en zijn ook meestal bereid om te helpen als je dat vraagt!”

20170904 111017  20170904 111036 
20170904 111054   

Goede Daden Winkel

De Week werd officieel geopend met de eerste goede daden in de Goede Daden Winkel. Prinses Laurentien stelde als goede daad voor dat zij 10 wethouders die laaggeletterdheid nog niet op de agenda hebben staan en 10 mensen uit het bedrijfsleven bij haar thuis te eten vraagt. Helaas is de prinses zelf niet zo goed in koken, dus vroeg zij daarbij de hulp van de taalambassadeurs in de keuken! Door zo samen te koken en te eten hoopt zij dat de wethouders en ondernemers meer begrip krijgen voor deze groep mensen.

De eerste Goede Daden Winkel van Nederland opent vrijdag 8 september midden in het Stadshart op het Promenadeplein ter hoogte van C&A speciaal om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Inwoners kunnen naar deze winkel toe met een lege portemonnee en een vol hart. Wat zij hier kopen betalen ze niet met geld, maar met een goede daad. Al deze goede daden hebben te maken met lezen, schrijven en rekenen.

 

Video door: Fred Wolters, Wolters Producties

Foto ('s) door:  Rita Soutendijk

-advertenties-

-goede doel-