DSC00048a w  DSC00049a w 

Juli lijkt vooralsnog niet echt van plan te zijn om de mooie junimand te prolongeren. Dat zal ook lastig worden want de afgelopen eerste zomermaand was echt heel bijzonder. Het is namelijk een van de allerwarmste ooit uit de meetreeks geworden.

Volgens voorlopige cijfers is het een eerste plaats geworden samen met juni 1976. Dat werd overigens een topzomer. Die reeks is in het jaar 1901 begonnen en dus al 117 jaar oud. Vooral de week rondom 20 juni was uitzonderlijk warm met een lange reeks van zomerse dagen boven de 25 graden. De hoogste temperatuur in Zoetermeer bedroeg ruim 29 graden en viel op 19 juni. Het is hier officieel dus niet tropisch warm geweest wat in het zuiden en oosten van Nederland wel regelmatig lukte.

Zwoele nachten en gele plantsoenen

Wat ook opviel waren de zwoele nachten. De helft van de dagen bleef de temperatuur in Zoetermeer boven de 15 graden hangen. Dat is voor juni ook erg uitzonderlijk. De nacht van 21 op 22 juni spande de kroon: het werd niet kouder dan 22,4 graden. Een echte tropennacht dus. De zon draaide in de maand van de langste dag overuren. Recordzonnig was het echter zeker niet. Je zag door die overvloedige zon tuinen, grasperken en plantsoenen vergelen. De aanhoudende droogte die in april begon droeg daar aan bij. De regen viel vooral in een paar felle plensbuien aan het begin van de maand naar beneden. Al met al was juni in Zoetermeer wat droger dan normaal.

DSC00050a w  DSC00052a w 

Juli begint gematigd zomers

Juli pakt in de eerste week voorzichtig weer de zomerse draad op. Aanstaande week  stijgt de temperatuur weer boven de 20. Na het midden van de week kan het zelfs weer zomers warm worden. En de zon komt er ook weer bij. Daarna kan het alle kanten op. Mocht juli de zomerse trend van juni toch oppakken dan is dat volgens deze weerspreuk goed nieuws voor september: “Brengt juli hete gloed, zo gedijt september goed”. En wie weet zou dat zelfs een strenge winter opleveren volgens een andere weerspreuk: ‘Is juli heet en droog, dan houdt de winter kwaad betoog”.

 

Tekst en foto's: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-