De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan, op 21 maart mogen we naar de stembus om de nieuwe gemeenteraad te kiezen. In de aanloop naar de verkiezingen plaatsen we columns van verschillende partijen in de stad, om helemaal in de stemming te komen! Vandaag de column van Isabelle Vugs, D66.

 

Hulpburgemeester

20170610 106208“Wat doet een wethouder eigenlijk?” Een paar donkere kinderogen kijken me een tikje wantrouwig aan. Ik heb in kader van de Voorleesdagen voorgelezen uit een spannend boek in groep 6 van basisschool De Spelevaert. Na het voorlezen stellen de kinderen mij vragen en dat doen ze heel secuur. Ze hebben allemaal een papiertje met vragen in de aanslag. Maar na deze vraag, valt er een korte stilte in de klas. Kan dat wel zo’n vraag van hun klasgenoot?


“Eigenlijk doet een wethouder niks en tegelijkertijd alles”, antwoord ik. Dit behoeft uitleg, zie ik. “Een wethouder is een soort ‘hulpburgemeester’. Wij helpen de burgemeester met het besturen van de stad. En iedere wethouder heeft daarin eigen taken. Mijn taken liggen in het onderwijs, zorg en welzijn, de grondverkopen en het personeel van de gemeente. Als er iets niet goed gaat, moet ik dat uitleggen, ook als ik er zelf niet bij ben geweest.” Ze zijn muisstil, maar ik zie nog weinig herkenning. Nog maar verder proberen met voorbeelden die voor hun herkenbaar zijn. “Zo moet ik als wethouder onderwijs bijvoorbeeld zorgen voor goede en gezonde schoolgebouwen. En die moeten ook nog zo duurzaam mogelijk zijn, dus minder slecht voor het milieu.” “En voor zorg en welzijn moeten we zorgen dat mensen die heel erg vergeetachtig zijn, geholpen worden met dingen als schoonmaken en eten, want dat vergeten ze dan vaak.” Deze voorbeelden spreken aan. Over het milieu hebben ze het vaak in de klas en een aantal kinderen weet ook wat een heel vergeetachtige opa of oma allemaal niet meer kan doen. Op mijn vraag of er kinderen zijn die nu ook wethouder willen worden, steekt er zowaar een stoere dame haar vinger op.

En dan is hek van de dam en vliegen de vragen me om de oren. Hoe oud ik ben (54, oei!), of ik kinderen heb (2 prachtige zoons) en of ik getrouwd ben (gelukkig). Wat is mijn lievelingskleur (tja, hoe kan het ook anders: groen), lievelingseten (alles! Helaas), favoriete vakantieland en als klap op de vuurpijl stelt één van de jongens de hamvraag: welke sport is de beste? Pff, ik besef dat hier veel vanaf hangt, want alle jongens zitten op het puntje van hun stoel. Blijkbaar is dit een terugkerend discussiepunt in de klas. Ik opereer voorzichtig en geef aan dat ik eigenlijk alle sporten met een bal leuk vind om te doen en om naar te kijken. Dat slaat aan en ik hoef de lastige keuze tussen tafeltennis, hockey of voetbal niet meer te maken. Ze zijn tevreden. In dit antwoord kan iedereen zijn eigen succes lezen.

 

 Wethouder Isabelle Vugs, D66

 

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 hebben wij de partijen voor u op een rij gezet. U vindt het complete overzicht hier: Gemeente-verkiezingen-2018 

-advertenties-

-goede doel-