Wie in de toekomst Zoetermeer binnen komt vanaf de A12 of het station, belandt direct midden in een levendig en groen gebied. Een nieuw stadsdeel met 3500 nieuwe woningen en een aantrekkelijke mix van voorzieningen, kantoren, horeca en groen. De plannen hiervoor heeft het college vrijdag aangeboden aan de gemeenteraad.

In de gebiedsvisie ‘Omgeving Afrikaweg Zoetermeer’ ontvouwt het college plannen voor een nieuw gebied aan beide zijden van de Afrikaweg die Meerzicht en Driemanspolder verbindt. Er staat heel wat te gebeuren in dit gebied! Wethouder Marc Rosier (Stedelijke Ontwikkeling): “We gaan werken aan een groene en levendige stadswijk met goede voorzieningen. We creëren een zichtbaar nieuw stuk Zoetermeer. Druk en levendig bij het station en langs de Afrikaweg, maar rustiger rond de Boerhaavelaan en het Bredewater.”

 

entree upgradeAfrikaweg wordt levendige straat

De Afrikaweg als entree van Zoetermeer wordt een levendige stadsstraat. Te voet, per fiets, met de auto of met het ov, altijd goed bereikbaar. De weg krijgt vorm door bebouwing die gelijktijdig ook het geluid buiten houdt voor de achterliggende woongebieden. De levendige invulling van de bebouwing bestaat uit appartementen, horeca en andere voorzieningen.

 

Openbaar vervoer knooppunt boven de A12

Boven de snelweg tussen de Afrikaweg en Mandelabrug komt een stationsplein waar bus, trein en RandstadRail samen komen. Rosier: “We willen hier een stevig verkeersknooppunt ontwikkelen. Ook de Intercity treinen zouden hier bijvoorbeeld kunnen stoppen. Via de Afrikaweg en Boerhaavelaan loop je dan zo het centrum in.”

 

Vervolg

Binnenkort ontvangen bewoners en ondernemers rond station Zoetermeer en de Afrikaweg een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de visie, deze wordt waarschijnlijk nog vóór de zomer besproken, wordt deze gedetailleerder uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan. Er is 5 tot 10 jaar nodig voor de ontwikkeling van het hele gebied.
Het college heeft al overleg gehad met de vastgoedeigenaren in dit gebied, zoals De Raad Vastgoed en Brevast. Zij zijn nauw betrokken bij de ontwikkelingen.

-advertenties-

-goede doel-