DSO HonselersdijkMike Montanus van DSO scoorde zaterdag de gelijkmakende 1-1

Enig herstel was zaterdag weer zichtbaar bij het Zoetermeerse DSO, maar de mannen van trainer Soekhai kwamen niet verder dan een gelijkspel in en tegen Honselersdijk. Een strafschop in de laatste minuten deed de Zoetermeerders uiteindelijk toch weer de das om. Door het verlies van DoCoS komen beide ploegen op gelijke hoogte.

Vijf seizoen geleden - In het seizoen 2013-2014 mistte het Zoetermeerse DSO op een haar na de promotie van de eerste klasse naar de hoofdklasse. Het verloor toen in een beslissingswedstrijd van en in Montfoort. Een gelijkspel was voldoende geweest om promotie te bezegelen, maar het werd DSO in de laatste minuten fataal. Hierop verlieten meerdere spelers de club om hun sportieve geluk elders te zoeken. Misschien is dat moment wel beslissend geweest voor de huidige situatie van de club. Het jaar na het missen van de promotie degradeerde de club namelijk naar de tweede klasse. De nieuwe technische staf kreeg te maken met een leegloop uit de selectie en moest een hele jonge ploeg gaan klaarstomen voor het niveau van de tweede klasse. Het doel was om zo snel mogelijk terug te keren naar de eerste klasse. Nu, drie jaar verder kunnen we constateren dat het de club niet is gelukt om het niveaute behalen. De selectie heeft veel talentvolle voetballers in huis, maar mist de broodnodige ervaring en dat is wat DSO momenteel kwetsbaar maakt.

DSO Honselersdijk2Nu de eerste competitiehelft is gespeeld bezetten de rood/groenen de 12e positie. Een zeer kwetsbare positie omdat het gat met de twee hekkensluiters steeds kleiner wordt. Opvallend is dat DSO zijn speelstijl sinds enige weken heeft aangepast aan zijn tegenstanders en niet meer uitgaat van eigen kracht. Dat is misschien wel net de reden dat het zo weinig punten vergaart. Ook voor het publiek op de tribune en langs de lijn is het vertoonde spel minder aantrekkelijk en hoort men steeds meer kritiek over deze speelstijl. DSO zou meer moeten uitgaan van eigen kracht en voetbalkunde, zeker als een gewijzigd systeem uiteindelijk niet het gewenste resultaat oplevert.

Dit weekend stond de technische staf voor de taak om het lastige Honselersdijk te verslaan. De formatie van trainer Piet Boon maakte het vorige week Lugdunum erg lastig en speelde met 1-1 gelijk. De formatie van Faizel Soekhai ging in eigen huis onderuit tegen koploper Die Haghe (1-4). De Westlandse formatie stond zaterdag onder leiding van Frank van Zijl vanwege een (goed verlopen) operatie van de hoofdtrainer. De Westlanders staan op een keurige vijfde plaats. In Honselersdijk was eindelijk weer eens iets terug te zien van het ‘oude’ spel van DSO. Met captain Jay Weber en Mike Montanus weer terug in de basis leek de ploeg met meer zelfvertrouwen aan de wedstrijd te beginnen. Vijf minuten na het eerste fluitsignaal liet Mike Montanus zien dat hij weer helemaal terug is en voor het nodige gevaar kan zorgen. Een hard schot kon ternauwernood door de Westlandse doelman tot corner verwerkt worden. Toch liep DSO weer tegen een snelle achterstand aan. Al na zes minuten deed Joey Valster het scorebord doen oplichten en zette hij zijn ploeg op een 1-0 voorsprong. DSO liet zich niet uit het veld slaan en ging opnieuw vol in de aanval en dat leverde één minuut na de openingstreffer een strafschop op. Vincent Visser raakte echter het aluminium. Na een half uur spelen beloonde de rood-groenen zichzelf wel en kwamen langszij. Jay Weber kopte de bal tegen de touwen na een voorzet van Mike Montanus maar scheidsrechter Kuup keurde de goal af, na overleg met zijn assistent, wegens buitenspel. Veel ongenoegen over deze beslissing in het veld, dug-out en op de tribune. In dezelfde minuut was het dan toch raak voor DSO. Arbiter Kuup had namelijk een overtreding gezien voorafgaande aan het buitenspeldoelpunt en legde de bal buiten het zestien-meter gebied. Uit de vrije trap van Jay Weber gaf Mike Montanus met een kopbal doelman Leon de Brabander het nakijken, 1-1. Vijf minuten voor rust moest de Zoetermeerse goalie Dave Hes nog gestrekt naar de hoek om het schot van Joey Vaster te keren. Toch ging de Zoetermeerse equipe met een voorsprong de kleedkamer in nadat Tim Lamboo op aangeven van Mike Montanus met een afstandsschot het net deed bollen.

Na de thee eenzelfde spelbeeld. Een aanvallend DSO en een thuisploeg die probeerde met 4 aanvallers langszij te komen. De grootste kans hierop ontstond na een kwartier spelen in de tweede helft. Vanuit een corner ontstond een doelrijpe mogelijkheid voor de thuisploeg maar doelman Hes van DSO was scherp genoeg om het gevaar te weren. Nicky Peters van Honselersdijk probeerde even later nog een strafschop te versieren, maar dit leverde hem uiteindelijk een gele kaart op. Twintig minuten voor tijd kreeg DSO’er Chris Tolman nog een mogelijkheid uit een voorzet van Mike Montanus, maar hij raakte de bal echter verkeerd. In de resterende tijd waren de meeste kansen voor DSO, maar twee minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd ontstond er nog een scrimmage voor het Zoetermeerse doel. Hierbij kreeg Milan van Schaijik ongelukkig de bal op zijn arm met als gevolg dat de thuisploeg vanaf elf meter de mogelijkheid kreeg om de stand nog gelijk te trekken. Captain Tom van Veen bezorgde zijn ploeg, met de goed genomen pingel, een moeizaam behaald punt. De Zoetermeerders schieten niet veel op met dit behaalde punt. Het sluit de eerste competitiehelft af met een teleurstellende twaalfde positie.

Tekst en foto’s: Eric de Wit