Hr EverUse APH 6272 w

Zoetermeerder Marc van der Heijden vertelt vol passie over zijn innovatieve bedrijf, Triboo. Dit is een bedrijf in Alphen aan den Rijn, dat van bijvoorbeeld kantoorafval zogenaamde circulaire (gerecyclede) inrichting maakt. Doel is om verspilling van grondstoffen, waar bijvoorbeeld kantoormeubilair van gemaakt is, te voorkomen

IMG 2916a wMarc licht toe: “Wij halen uit allerlei soorten afval dat we dagelijks onbewust weggooien waardevolle grondstoffen. Die zetten we om in circulaire inrichting”. Zo wil Triboo het afvalprobleem van vandaag mede helpen oplossen. Marc had het gehad met het bestaande systeem, waarbij veel wordt weggegooid. Daarom is hij twee jaar geleden samen met zakenpartner Martijn Vinke het bedrijf Triboo opgestart. Marc vertelt: “We werken met mensen die afval transformeren in spraakmakende circulaire producten. Dat doen we met de modernste technieken”. Er wordt in principe niets weggegooid, behalve materiaal waar gif in zit zoals bijvoorbeeld tafels. Die worden, als het niet anders kan, verbrand.

Marc en Martijn werken vanaf drie vestigingen in Nederland en twee in Engeland. Ze zijn ondertussen mede-eigenaar van een ander bedrijf geworden: Ever Use. Zo kunnen ze op veel grotere schaal werken. Inmiddels zijn er wel 70 projecten in gang gezet. Marc: “Op dit moment werken we vooral aan schaalvergroting zodat we laten zien wat we kunnen”. Je kunt bij Triboo ook als particulier aankloppen, maar de focus is nu vooral nog gericht op grotere organisaties. Marc: ‘We hebben nog geen webwinkel of zo.’

Triboo werkt voor grote bedrijven als Post NL, ABN Amro, de Koninklijke Bibliotheek en de Triodos Bank.

Bloemenvazen

Triboo heeft supermoderne robots en printers. Die produceren nieuwe producten die niet als afval herkenbaar zijn. Samen met klanten wordt uitgedacht wat die voor hun afval terug willen krijgen. Dat kan van alles zijn, zoals wanden, kasten en zelfs bloemenvazen. Bij dat laatste komt veel creativiteit kijken. De partner van Marc, Martijn Vinke heeft daar een belangrijke rol in. Die zoekt vooral naar de identiteit van het bedrijf en hoe dat wil gaan werken. Marc: ‘Wij kijken voorbij de huidige functie van een product. De klant wil nu een tafel, maar als hij straks virtueel gaat werken, maken wij van die tafel een wandpaneel of plantenbak’.

Lange klantrelaties

Bij Triboo is de relatie met de klant ook  anders geregeld dan meestal het geval is. Triboo blijft namelijk eigenaar  van al de producten die ze recyclen. De klant gebruikt hun producten dus tijdelijk. Als de klant na bijvoorbeeld tien jaar weer iets anders wil, dan levert hij die spullen weer in en krijg hij de grondstofwaarde terug. Daardoor daalt de prijs weer.”

Buiteninrichting

 Marc is Zoetermeerder: “Ik heb hier geen vestiging, maar woon hier graag. Ik ontmoette op de Dag van de Duurzaamheid twee wethouders die me willen introduceren in de gemeente”. Wat zou hij met ze aankaarten? “Neem bijvoorbeeld alleen al de spullen in de buiteninrichting van de stad zoals stoeltjes. Dat kan je zo circulair herinrichten”. En hij sluit geheel in stijl af met de volgende gedachte: “We zitten zó erg in een praatcultuur. Laten we gewoon meteen beginnen met zoiets concreets als die buiteninrichting.”

Tekst en foto: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-