belvederebosU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Belvédèrebos in Meerzicht.

belvederebos2 belvederebos3

belverdere

Betekenis van Belvedère

Een Belvedère is een Italiaans term uit de architectuur voor een goed uitkijkpunt. Het betekent letterlijk 'mooi uitzicht'. Vaak wordt het gebruikt om wachttorens, uitkijktorens of hooggelegen zomerhuizen aan te duiden. Soms kan het ook betrekking hebben op een bogengalerij

Nederlandse Belvedère
Een voorbeeld van een Belvedère in Nederland is het Oranjewoud in Heerenveen (zie afbeelding). Meer hierover is te lezen op de Wikipedia-pagina over de Belvedère van het Oranjewoud. Naar deze uitkijktoren, die goed gerestaureerd is, is in 2004 een museum in Heerenveen genoemd. Dit museum heet het Museum Belvédère en is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Dit museum is te volgen op Twitter.

Nota Belvedere
Om Nederlandse steden herkenbaar te houden, werd de Nota Belvedere in 1999 ingevoerd. De cultuurgeschiedenis van een stad werd hierbij betrokken in het maken van plan voor de ruimtelijke indeling. Dit moest steden helpen hun eigen identiteit te behouden en te versterken. Het Belvedere-beleid liep tot 2009, waarna het vervangen werd door MoMo (Modernisering Monumentenwet). Daardoor heeft cultuurgeschiedenis nog steeds een belangrijke plek in ruimtelijke ontwikkeling.

 

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld


Door: Lucia van den Brink 

 

 

 

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-