porfierVraagt u zich wel eens af wat een Zoetermeerse straatnaam betekent? Welk verhaal zit er achter dat blauwe straatnaambord? In de straatnaam van de week gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week het Porfier in Rokkeveen.

 

porfier2 porfier3


Betekenis van de straatnaam

Porphyr P1120691Porfier is een stollingsgesteente met ongelijke korrels, grove mineralen en kristallen. Afhankelijk van de ontstaanswijze uit het magma is de textuur verschillend. Voorbeelden van porfirische gesteenten zijn graniet en basalt. De kleur die het meest voorkomt bij porfier is paars of roze. Porfier wordt vaak gebruikt als natuursteen omdat het heel hard is en druk- en slijtvast. Zo wordt het vaak gebruikt als siersteen of als kasseien of kinderkoppen. Je komt porfier ook tegen in keukens als aanrechtblad.

In België wordt porfier gewonnen in de groeves van Quenast, Bierk en Lessen. Vroeger werd porfier vooral gevonden in Egypte, waar het ter ere van de farao werd gebruikt. De keizers van het Oost-Romeinse rijk werden gekroond op een grote steen van porfier en na hun dood begraven in een porfieren sarcofaag. Ook het praalgraf van Napoleon Bonaparte in het Hôtel des Invalides in Parijs is gemaakt van porfier uit Chokcha in Rusland.

Porphyr P1000115 porfier Tumb of Napoleon Bonaparte
  Het Praalgraf van Napoleon Bonaparte in Parijs


Meer informatie

Je kunt porfier ook zien liggen rondom de treinrails omdat het zeer schokvast en vorstbestendig is. Ook wordt het vanwege deze eigenschappen vaak toegepast in dijken.

Als een echtpaar 33 jaar getrouwd is, noemt men dat een porfieren huwelijk.

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-