20230708 40027
Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze  serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze keer het kunstwerk Koe van Beaufort.

  

 20230708 40020  20230708 40022
 Kunstenaar Hans Muller bij zijn kunstwerk langs het 'Gat in de Markt'  

 

20230708 40028De ‘Koe van Beaufort’ is een kunstwerk van kunstenaar Hans Muller uit 1992. Tien windzakken, beschilderd met koeienprint, hangen aan lange palen en bewegen in de wind. Het kunstwerk is gemaakt voor bij de Floriade Landbouwtentoonstelling in Zoetermeer, het hing toen aan de Oostweg/ Australiëweg, waar nu het Maximaplein is. Hans Muller wilde met het kunstwerk het Groene Hart weergeven, waar veel koeien graasden, maar ook de verandering in het landschap laten zien. De windzakken kunnen vrij bewegen in de wind en vanaf ongeveer een windsterkte van 3 of 4 Beaufort, bollen de zakken mooi op en laten de windrichting zien. Hans Muller: “Een link met Zoetermeer is dat Zoetermeer nauw verbonden is met de koe. Niet alleen graasden hier veel koeien, maar Zoetermeer werd ook wel het boterdorp genoemd omdat hier veel boter gemaakt werd. En Nutricia komt hier natuurlijk vandaan!”
De windzakken zijn gemaakt van stevig polyester en door de kunstenaar met de hand beschilderd met koeienpatronen. Hans: “Ik heb ook gekeken naar de patronen van verschillende koeien. Alle windzakken zijn anders, er zit bijvoorbeeld ook een Lakenvelder tussen, die is makkelijk te herkennen met de grote vlakken wit en zwart.”


Na de Floriade heeft het kunstwerk nog een hele tijd bij de Bastille in Zoetermeer gestaan, de windzakken werden toen beschilderd door de kunstenaars daar. Toen de windzakken versleten raakten, is het kunstwerk in het depot van de gemeente Zoetermeer opgeslagen. Bij elk project in de stad kijkt de gemeente of er kunstwerken in het depot zijn die opnieuw ingezet kunnen worden, voor het Gat in de Markt kwam zo het kunstwerk ‘Koe van Beaufort’ beeld. De windzakken zijn opnieuw gemaakt en beschilderd door kunstenaar Hans Muller, waarna het geplaatst werd langs het nieuwe tijdelijke stadsparkje ‘Gat in de Markt’.

Na de sloop van het Stadhuis op Markt 10 in juli 2018 bleef er een gat over op deze plek. Er waren plannen voor woningbouw, maar deze konden niet doorgaan door oplopende kosten voor de bouw. De bestemming van het gebied is nog steeds woningbouw, het is nog onzeker wanneer dit gaat gebeuren.
Dit Stadspark is ontworpen door omwonenden, met veel natuur, mogelijkheden om te spelen voor kinderen en ontmoetingsplekjes. Het kunstwerk de ‘Koe van Beaufort’ staat in V-vorm op de hoek van het parkje.

 

Foto's: Rita Soutendijk

Alle Kunst in Zoetermeer artikelen vindt u hier: https://www.zoetermeeractief.nl/nieuwshome/nieuwsarchief/nieuws-2023/kunst

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-