Willem Dreeslaan j slotboomU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week de Willem Dreeslaan in Oosterheem.

 Willem Dreeslaan j slotboom 2  Willem Dreeslaan j slotboom 4

straatnaam copyDe betekenis van de straatnaam

Willem Drees sr., onderscheiden met het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw, was een Nederlands politicus van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en de latere Partij van de Arbeid (PvdA). Hij was minister-president van Nederland van 1948 tot 1958 in 4 kabinetten, en wordt door menigeen beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse politici. Onder zijn leiding vonden zowel de dekolonisatie van Nederlands-Indië als de wederopbouw van Nederland plaats. Drees was een overtuigd sociaaldemocraat, maar wel zeer pragmatisch ingesteld ('niet alles kan, en zeker niet alles tegelijk').

Foto Willem Drees copyWillem Drees is op 5 juli 1886 in Amsterdam geboren en overleden in Den Haag op 14 mei 1988. Omdat hij de initiator was van diverse sociale wetten zoals onder andere de Werkloosheidswet en de voorloper van de Algemene Ouderdomsvoorziening: de Noodwet Ouderdomsvoorziening, kreeg hij de bij- en troetelnaam ‘Vadertje Drees’. Hij zette zich in het bijzonder in voor werklozen, ouderen en de laagstbetaalden. Drees zal ook wel in de herinnering blijven voortleven als de premier van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Willem Drees brak met de PvdA in de jaren zeventig uit onvrede met de radicalere en in zijn ogen onrealistische koers van de partij. In januari 2006 werd Willem Drees door de luisteraars van het radioprogramma OVT (Onvoltooid Verleden Tijd) van de VPRO verkozen tot de beste Nederlandse premier van na de Tweede Wereldoorlog.

Willem Drees had twee zonen en twee dochters. Zijn zoon, Willem Drees jr.,  werd ook politiek actief.

Anekdotes

Over Willem Drees doen allerlei anekdotes de ronde. Over zijn spreekwoordelijke zuinigheid, zoals het verhaal dat zijn vrouw tijdens een hoog bezoek van Amerikaanse inspecteurs voor de Marshall-hulp de gasten alleen thee met Mariakaakjes aanbood. Het overtuigde de gasten ervan dat  Nederland een zuinig financieel beleid voerde. Ook zou Willem Drees tijdens de lange kabinetsformatie van 1956 tegen de bezorgde koningin hebben gezegd: "Majesteit, uiteindelijk komt er altijd weer een kabinet".

Begraafplaats

WillemPostzegel Drees overleed op hoge leeftijd. Hij werd 101 en heeft dus lang van zijn ouderdomsuitkering Willem Drees Monument Eric Clauskunnen genieten. Willem Drees was geheelonthouder en volgde een sobere levensstijl. Ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag gaf de PTT een postzegel uit. Ook werd een borstbeeld van de staatsman in het Torentje geplaatst, de werkkamer van de Nederlandse minister-president en een monument ter nagedachtenis aan Willem Drees staat vlak bij de zuidelijke ingang van het Binnenhof staat. Willem Drees is begraven op begraafplaats Oud Eik en Duinen in 's-Gravenhage.

Meer informatie:

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Drees
  2. https://www.canonvannederland.nl/nl/willemdrees
  3. https://biografieportaal.nl/recensie/geschiedenis/willem-drees-biografie-van-een-tijdperk/

Tekst: Christ van Gestel
Foto's straat: J. Slotboom

 Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: www.zoetermeeractief.nl/toerist-info/straat-in-beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-