straatnaam perobahoutU heeft zich vast wel eens afgevraagd waar een straatnaam naar vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek ‘Straat in beeld’, gaan we op zoek naar de betekenis achter de naam. Deze week is aan de beurt het Perobahout in Rokkeveen-West op het voormalig Floriade terrein, nu de Houtbuurt.

Perobahout is een korte eenrichtingsweg rond een fraai plantsoen en heeft de huisnummerreeks 1 t/m 22. In de straat Perobahout zijn de huizen van bouwjaar 1994 en volgens de Haagse architectuurstijl. In de kerstperiode wordt het plantsoen altijd versierd met een kerstboom.

Pokhout

De straat heette niet altijd Perobahout. De oorspronkelijk naam was ‘Pokhout’. De toenmalige bewoners van het Pokhout bleken echter niet gelukkig met de naam van de straat. De naam werd al gauw verbasterd naar ‘Pokkehout’ wat een negatieve klank had. Onder leiding van de voorzitter van de Commissie Woonomgeving van de Kopersvereniging Chateau Floriade, hebben de bewoners al in een vroeg stadium aan de gemeente Zoetermeer gevraagd om de naam van de betreffende straat te wijzigen. Na een enquête hebben alle bewoners zich uitgesproken voor verandering van de naam Pokhout in Perobahout. De gemeente vond het een redelijk verzoek en de gemeenteraad heeft met het ‘Huisnummerbesluit’ van 9 maart 1994 op advies van de afdeling Bouw en Woningtoezicht besloten de straatnaam te veranderen in Perobahout.

 perobahout  perobahout3

 

Perobahout

Peroba is een algemene term voor hout van verschillende Braziliaanse bomen van de geslachten Aspidosperma of Paratecoma. De rode of roze Peroba produceert roze hardhout, terwijl het hout van de witte Peroba bleek-olijfkleurig tot donkerbruin van kleur is. Het hout heeft een rechte nerf en een fijne gelijkmatige structuur. Het is zeer goed bestand tegen insecten, schimmels en zuren. Alle soorten Peroba zijn zeer duurzaam en fijnkorrelig, en worden gebruikt voor hoogwaardige meubels, kasten, vloeren en beeldsnijwerken en zelfs een gitaar: de Gibson 1998 Les Paul SmartWood Exotic Peroba. Peroba kent als groeigebied Brazilië (Mato Grosso en zuidelijker), Noord-Argentinië en Paraguay. De boom kan tot wel 40 meter hoog worden.

Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: Overzicht straat in beeld

Bronnen:

  1. peroba (hout) - de betekenis volgens Art & Architecture Thesaurus (ensie.nl)
  2. www.houtex.nl
  3. Huisnummerbesluit 94.1343, 9 maart 1994, Gemeente Zoetermeer

Tekst: Christ van Gestel

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-