straatnaam raminhout3U heeft zich vast wel eens afgevraagd waar een straatnaam naar vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek ‘Straat in beeld’, gaan we op zoek naar de betekenis achter de naam. Deze week is aan de beurt het Raminhout in Rokkeveen-West op het voormalig Floriade terrein, nu de Houtbuurt.

Raminhout is een rondlopende straat in de wijk Rokkeveen-West (wijk 19) met 56 eengezinswoningen in de Haagse en Amsterdamse architectuurstijl. In deze ogenschijnlijk rustige korte straat zijn 11 ondernemingen gevestigd. Dit betekent dat één op de vijf woonhuizen tevens een bedrijfslocatie huisvest. In deze straat verdienen ingenieurs, adviseurs, podiumkunstenaars, schoonheidsspecialisten, softwareontwikkelaars en hoveniers de kost door te ondernemen. De huizen dateren van 1995. De straatnaam verwijst naar een houtsoort.floriade

De straat Raminhout ligt naast de plek waar gedurende de Floriade Zoetermeer 1992 de tijdelijk tramhalte Raminhout was en het beginstation van het Floriade Lightrail die over een dijk reed naar een hoge uitkijktoren.

 

 raminhout1  raminhout2b  raminhout4b  raminhout5

 

  

Ramin

Texture of wood background closeupRamin is hout van de soort Gonystylus Macrophyllum (familie van Thymelaeaceae of te wel de Peperboompjesfamilie), en komt voor in de moerassen van Kalimantan en Malakka en overige wouden van Zuidoost-Azië. Andere namen voor Ramin zijn bijvoorbeeld: Garu buaja, Melawis en Claro. Ramin is een crèmegele tot strogele houtsoort met een fijne nerf die goed en gemakkelijk te bewerken is. Na verwerking en afwerking wordt de tint bij blootstelling aan licht donkerder. Het is een gemakkelijk hanteerbare houtsoort voor het maken van allerlei toepassingen binnenshuis zoals: lijstwerk, meubelen, wand- en plafondbetimmeringen, vloeren en speelgoed. De onaangename geur die Ramin in verse toestand verspreidt, verdwijnt na droging geheel.

Ramin is beperkt leverbaar omdat het op de bijlage 3 van de CITES-lijst staat. Dat betekent dat het een beschermde houtsoort is die niet onmiddellijk met ‘uitsterven’ bedreigd wordt, maar dat je wel met regels te maken krijgt voor het verhandelen en vervoeren. 

Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: Overzicht straat in beeld

Bronnen:

  1. De Woonwijk in Bedrijf: Anne Risselada & Emma Folmer
  2. Ensie.NL
  3. Ramin hout kopen? Houtleverancier Fijnhout Drenthe

Tekst: Christ van Gestel

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-