Natuursteenlaan1U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek ‘Straat in beeld’, hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: de Natuursteenlaan in Rokkeveen.

De Natuursteenlaan ligt in Rokkeveen en omsluit het Burgemeester Hoekstrapark aan de zuid- en westkant. In dit gedeelte van Rokkeveen zijn de straten naar gesteenten vernoemd.

 Natuursteenlaan2  Natuursteenlaan6

 

Natuursteen is een gesteente dat in de natuur wordt aangetroffen en na een eventuele bewerking geschikt is als bouwmateriaal. Het kan bestaan uit gestold steen zoals magma en lava. Het verschil tussen magma en lava is dat magma in de aardkorst zit. Zodra het het aardoppervlak of de zeebodem bereikt, wordt het lava genoemd. Het kan ook bestaan uit versteende afzetting zoals zand, kalk en klei. Op grote diepte in de aardkorst komt metamorf gesteente voor. Dit wordt onder invloed van temperatuur of druk gevormd tot bijvoorbeeld marmer. Andere steensoorten zijn bijvoorbeeld kwartsiet, basalt, hardsteen of leisteen.

In Nederland komen alleen mergel, wat een mengsel is van klei en kalk, kalksteen en zandsteen voor. Mergel is een vette en zeer vruchtbare steensoort. Het wordt ook gebruikt voor het maken van cement. Mergel wordt gedolven bij Sibbe, de Sibbergroeve, in de provincie Limburg. Daar vind je ook de mergelgroeven die ook vaak mergelgrotten worden genoemd.

Kalksteen is ontstaan in het Krijt tijdperk, dat 66 miljoen jaar geleden eindigde. Nederland lag toen onder een ondiepe zee waarin kleine organismen leefden. Toen die dood gingen zonken ze naar de bodem en daaruit ontstond kalksteen. Het wordt tegenwoordig in een steengroeve bij Winterswijk gewonnen.

Als laatste komt in Nederland zandsteen voor. Zandsteen ontstaat doordat losse zandkorrels verkitten en verharden tot een vast gesteente. Het komt in het noorden van Nederland veel voor als zwerfstenen die tijdens de laatste ijstijd zijn afgezet door het landijs uit Scandinavië.

Grootste hunebed van Nederland

Grootste hunebed van Nederland

In Nederland liggen op verschillende plaatsen zwerfstenen en zwerfkeien. Dit zijn stenen die in de IJstijd naar Nederland zijn meegevoerd. De bekendste zwerfkeien zijn de Hunebedden in Drenthe. De Hunebedden werden gebouwd door het Trechterbekervolk. Door boomstammen neer te leggen en daar de keien over te rollen bouwde het volk deze grafkamers voor de doden. In deze grafkamers kregen de doden grafgiften mee zoals sieraden en potten met eten en drinken.

In het Friese Rottum ligt de zwaarste zwerfkei van Nederland. Deze kei bestaat uit graniet, weegt ruim 44.000 kilo, is 4.7 meter lang, 3,1 meter breed en 2 meter hoog. Hij is afkomstig uit Zweden en ook meegevoerd tijdens de laatste ijstijd.

 

Tekst:Winifred Dwars
Foto: Hunebed: Wikipedia
Foto's straat: John Slotboom

Bronnen:

www.drenthe.nl

www.wikipedia.nl

www.geologievannederland.nl

Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: Overzicht straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-