IMG 0002Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze  serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk De Val.

Het kunstwerk de IJsslee herinnert aan de grootste uitvinder van Zoetermeer, Dirk Franx (1898 – 1989). Franx was een garagehouder aan de Vlamingstraat, met een grote passie voor techniek. Uitvinder Dirk Franx was al jong geïnteresseerd in techniek en tekende als 11-jarige een projectie en een rechtlijnige tekening, waarmee hij de 2e prijs won bij de academie voor beeldende kunsten. Hij bleek een talentvol ontwerper en uitvinder te zijn, die één van de eerste zweefvliegtuigen bouwde. Hij liet een huis met bedrijfsruimte en garage bouwen aan de Vlamingstraat 1-3. In 2018 startte Terra Art met de verbouwing en nieuwbouw van het pand en maakte bekend dat zij hun naam zullen veranderen in Franx als het gebouw klaar is. Het hoogste punt werd bereikt in december 2020 en oplevering wordt verwacht in 2021.

 IMG 0003 copy  IMG 0004

 

IJssleeDirk Franx vond onder andere in 1929 een door een propellermotor aangedreven ijsslee uit. In strenge winters, als het water rond Zoetermeer bevroren was, bood de ijsslee een uitstekende manier om goederen over het ijs te transporteren. Kunstenaar Moritz Ebinger maakte in 2005 een ijsslee naar voorbeeld van het ontwerp van Dirk Frankx. Hij voerde het uit in verzinkt staal, geschilderd in houtkleur. Het werd in 2005 geplaatst in het Dobbepark, op een steenworp afstand van het vroegere huis en de garage van Franx.

 

Moritz Niklaus Ebinger

Ebinger (1968) is een Zwitsers kunstenaar die sinds 1985 in Nederland woont en werkt. Van 1985 tot 1988 volgde hij de opleiding aan de Rijksacademie van beeldende kunsten te Amsterdam. Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York heeft werk van hem in de vaste collectie. Ebinger maakt tekeningen, sculpturen, installaties en radioprogramma’s.

 20121130 7445

In 2012 onthulde wethouder Domburg de 'sprekende IJsslee', een project van de Hogeschool Utrecht.

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden www.zoetermeer.nl/.../kunstroutes-door-de-stad 
Dit kunstwerk komt voor in de tweede route rond de Dobbe. De route is 2,2 kilometer met het startpunt op het Stadhuisplein en het eindpunt op de hoek Vlamingstraat/Dorpsstraat.

Tekst: Rita Soutendijk
Foto’s: Miroslav Buhac
Historische Foto: De ijsslee van Dirk Franx, aangedreven met motor en propeller op de vaart bij Dorpsstraat nr. 2. Op de slede vlnr: Dirk Franx, Niek Sluiter en Arie Janson. Foto: Stadsarchief Gemeente Zoetermeer, Historisch Genootschap Oud Soetermeer
Video: Stefan Ramdharie

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-