IMG 0087Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze  serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk WandSteentjes uit het Speelspoor.

IMG 0088Het Speelspoor in en rond de Dorpsstraat bestaat uit meerdere kunstwerken: een lint van kleurige elementen ('speelspoorstenen') door de hele omgeving en vijf actieve speelplekken. Wandsteentjes is een onderdeel van het Speelspoor en is te vinden op de gebouwtjes aan de Osijlaan die naar de parkeergarage achter de Dorpsstraat voeren. De oorsprong van het Speelspoor ligt in een projectvoorstel om een speeltuin te ontwerpen waar kinderen met en zonder beperking samen zouden kunnen spelen, met ruimte voor ouders om elkaar te ontmoeten.


Wandsteentjes zijn 'friezen' (sierbanden) van gekleurde betonnen tegels. De Zoetermeerse kunstenaars Trudy Bersma en Marijke Wijgerinck hebben samen met schoolkinderen uit de wijk de ontwerpen voor de tegeltjes gemaakt. Trudy Bersma: “De start van het project was in 2006. We zijn toen met kinderen uit de wijk gaan kijken bij de gevels in de Dorpsstraat, de kinderen hebben figuren en tekens uit die gevels verwerkt in hun ontwerp en deze vervolgens met klei gemaakt.”
Van de klei-ontwerpen zijn mallen gemaakt, die vervolgens in beton werden afgegoten. De Wandsteentjes werden uitgevoerd in vrolijke, contrasterende kleuren en vallen zo goed op in de witte muren.

 

 IMG 0071 speelspoor bij Zuliani copy
  Trudy Bersma aan het werk in de werkruimte van
Zuliani Kunst en Terrazzo BV

 

 

In oktober 2009 werd het Speelspoor geopend door de Zoetermeerse wethouders Smit en Speel in het kader van de Week van de Toegankelijkheid 2009. De Wandsteentjes werden pas echter later, in 2011, geplaatst.

 

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden https://www.zoetermeer.nl/inwoners/kunst-in-zoetermeer_46703/item/kunstroutes-door-de-stad_114073.html 
Dit kunstwerk komt voor in de tweede route rond de Dobbe. De route is 2,2 kilometer met het startpunt op het Stadhuisplein en het eindpunt op de hoek Vlamingstraat/Dorpsstraat.

Tekst: Rita Soutendijk

Foto’s: Miroslav Buhac

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-