IMG 0104Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk Mariposas.

De Spaanse kunstenaar Isao Llorens Ishikawa ontwierp in 2012 een kunstwerk voor de nieuwbouw van de toenmalige Prins Bernhardschool aan de Schoutenhoek 160 in Palenstein. Hij maakte in de school zwarte keramische tegels met daarop gouden vlinders (Mariposas). Op de ramen en op het dak komen deze gouden vlinders terug. De vlinders staan symbool voor de ontwikkeling van het kind. De vlinder staat symbool voor de ontwikkeling van het kind. Isao Llorens Ishikawa: “Voor mij roepen vlinders de gedachte op aan metamorfose, schoonheid en vrijheid; de metamorfose van de overgang van kind naar volwassene, de pracht van schoonheid en onschuld en de vrijheid van het uitvliegen wat onze kinderen in het leven uiteindelijk moeten doen. Een vlucht vlinders roept eveneens bij ons de gedachte op aan het collectief, aan gelijkwaardigheid en aan spiritualiteit. In symbolische zin is dit een zeer poëtisch thema dat ideaal is om een school te verbeelden.”

Het kunstwerk inspireerde de directie van de school om hun naam te veranderen van Prins Bernhardschool in ‘De Jacobsvlinder’. De nieuwbouw van de school werd in april 2013 geopend door de wethouders Mariëtte van Leeuwen en Edo Haan. Lees hier ons artikel over de opening van de school: Opening-de-Jacobsvlinder

De Mariposas zijn te zien op het dak van basisschool De Jacobsvlinder in Palenstein, Schoutenhoek 160. De vlinders op het dak zijn gemaakt van goudgekleurd staal, maar door het hele schoolgebouw heen zijn verschillende vormen van vlinders te zien.

 

 IMG 0100 20130417 12543
  Wethouder Mariëtte van Leeuwen bij de opening van de school

 

Isao Llorens Ishikawa

De kunstenaar is geboren in Barcelona als zoon van een Japanse moeder en Catalaanse vader, die beiden ook kunstenaars zijn. Zijn culturele wortels liggen in Parijs, Barcelona en Japan. Halverwege jaren '80 begon hij zijn carrière als kunstenaar, met vooral werken in inkt of verf op papier. Hij breidde zijn scala aan technieken daarna uit met grafiek, ruimtelijke sculpturen in verschillende materialen, waaronder keramiek, Hij probeer in zijn werk de grens tussen abstract en figuratief te laten vervagen.

 

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden https://www.zoetermeer.nl/inwoners/kunst-in-zoetermeer_46703/item/kunstroutes-door-de-stad_114073.html 
Dit kunstwerk komt voor in de tweede route rond de Dobbe. De route is 2,2 kilometer met het startpunt op het Stadhuisplein en het eindpunt op de hoek Vlamingstraat/Dorpsstraat.

Tekst: Rita Soutendijk

Foto’s: Miroslav Buhac

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-