20200604 130917IMG 0109 copyZoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze nieuwe serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk  Monument voor een boom.

 

Het kunstwerk ‘Monument voor een boom’ is gemaakt door kunstenares en fotografe Dicky Brand. Monument voor een boom stond vanaf 1990 in de beeldentuin achter ’t Oude Huys in de Dorpsstraat, waar toen het Stadsmuseum gevestigd was. Het is gemaakt ter gelegenheid van een tentoonstelling rond monumentendag. Het beeld is een monument, een gedenkteken voor de bomen die hadden kunnen groeien in het landschap dat nu wordt ingenomen door de moderne stad.


In mei 2014 werd het kunstwerk verplaatst naar het nieuw aangelegde Park Palenstein. Het is hier beter zichtbaar dan in de tuin van het vroegere museum. Het kunstwerk is gemaakt van cortenstaal en geoxideerd koper.

 

Dicky Brand

Dicky Brand (Utrecht, 1955) maakt beelden, tekeningen, maar heeft zich vooral toegelegd op fotografie. Zij studeerde aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten, de Willem de Kooning Academie (1974-1979) en maakte zowel metershoge abstracte beelden als kleinere objecten. Haar werk werd onder meer geëxposeerd bij het Museum Boijmans Van Beuningen, Beelden aan Zee, Gemeentemuseum Helmond en het Nederlands Architectuurinstituut.
Rond 2010 legde Dicky Brand zich toe op landschapsfotografie, waarin oog voor detail en precisie voor haar heel belangrijk zijn.
Dichtbij het kunstwerk Monument voor een boom staat nóg een kunstwerk van Dicky Brand: het kunstwerk ‘Waar ben je bang voor?’ in het Dobbepark.

 

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden https://www.zoetermeer.nl/inwoners/kunst-in-zoetermeer_46703/item/kunstroutes-door-de-stad_114073.html 
Dit kunstwerk komt voor in de tweede route rond de Dobbe. De route is 2,2 kilometer met het startpunt op het Stadhuisplein en het eindpunt op de hoek Vlamingstraat/Dorpsstraat.

Tekst: Rita Soutendijk

Foto’s: Miroslav Buhac

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-