Lemelerberg1Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Lemelerberg in Meerzicht.

De Lemelerberg ligt in de bergenbuurt in de wijk Meerzicht. Het is een zijtak van de Berglaan, ligt tussen de straten Paasberg en Langeberg in en gaat over in de Herikerberg. Al deze straten zijn genoemd naar bergen of heuvels in de provincie Overijssel.

In het Overijsselse Lemele (een klein plaatsje tussen Ommen en Nijverdal) vinden we de echte Lemelerberg. Deze heuvel is ontstaan uit een stuwwal die 150.000 jaar geleden gevormd is door gletsjers die zand en grind voor zich uit duwden. Hierdoor ontstond een bult van bijna 80 meter in een verder vlak landschap.

Lemelerberg2                      

Lemelerberg3

 

De Lemelerberg bestaat voornamelijk uit heide omdat boeren hier hun schapen lieten grazen. De grond droogde hiervan uit en er ontstonden uitgebreide zandvlaktes. Om de zandverstuivingen te bedwingen werden er naaldbomen geplant. Dit zorgt voor een gevarieerd natuurgebied dat met zorg onderhouden wordt. Voor vogelliefhebbers is er op de Lemelerberg een speciale fotohut aangelegd. Deze is ingegraven en kijkt op ooghoogte uit over een poeltje dat omringd wordt door bomen en struiken.

 Lemelerberg foto door Dorsm

Tekst: Marielle Mets
Foto’s: Sacha van Vlaardingen (Straatfoto’s) + Wikipedia: Dorsm (uitzicht Lemelerberg)
Info: www.landschapoverijssel.nl/gebieden/lemelerberg

 Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-