20200604 131826Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze nieuwe serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk  Oude Dorp, Nieuwe Stad.


Het kunstwerk 'Oude Dorp, Nieuwe Stad' is te vinden op het Marseillepad, vlak bij de kruising met het Lyonpad, in het Centrum van Zoetermeer. Het is in 1988 door de makers Irene Fortuyn en Robert O’Brien speciaal voor deze plek bedacht als ́schakelpunt ́ tussen het oude dorp en de nieuwe stad.
Het kunstwerk bestaat uit een oranje betonnen wand, waarin twee poorten zijn uitgespaard. Uit de wand komen aan de zijkant twee blauwe stalen kokers, die afbuigen en naast de grondplaat in de bestrating eindigen. Voor de poorten staan twee taps toelopende blauwe kegels, die net even iets anders van vorm zijn dan de poorten. Door de openingen is de bebouwing achter het kunstwerk zichtbaar. Het kunstwerk vormt een schakelpunt tussen de nieuwe stad en het oude dorp. Het kunstenaarsduo wil met dit beeld (en met veel van hun andere kunstwerken) invloed uitoefenen op hoe mensen naar de gebouwde omgeving kijken.

 IMG 0128  IMG 0120

 

 Fortuyn/O'Brien

Het kunstenaarsduo Fortuyn/O'Brien bestond van 1983 tot 1988 uit het kunstenaarsechtpaar: Irene Droogleever Fortuyn of Irene Fortuyn (1959), Nederlandse beeldhouwer en installatiekunstenaar en Robert O'Brien (1951 –1988), Britse beeldhouwer en schilder.
In 1986 namen zij deel aan de expositie Sonsbeek '86 in Arnhem en in 1988 aan de Biënnale van Venetië. Na de dood van O'Brien in 1988 bleef Irene Fortuyn (ook wel Irene Fortuyn-O'Brien) onder de naam Fortuyn/O'Brien doorwerken. Hun werk staat onder andere in het Beeldenpark van het Museum Arnhem en in het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

 

 

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden https://www.zoetermeer.nl/inwoners/kunst-in-zoetermeer_46703/item/kunstroutes-door-de-stad_114073.html 
Dit kunstwerk komt voor in de tweede route rond de Dobbe. De route is 2,2 kilometer met het startpunt op het Stadhuisplein en het eindpunt op de hoek Vlamingstraat/Dorpsstraat.

Tekst: Rita Soutendijk

Foto’s: Miroslav Buhac

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-