20200604 133509Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze nieuwe serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk Interaction I en II.

Het kunstenaarsechtpaar Marja en Frans de Boer-Lichtveld werkte ruim 45 jaar samen en maakte voor Zoetermeer het kunstwerk Interaction I en II. Het werk bestaat uit twee delen, een liggend deel dat dienst doet als fontein en een staande spiraal. De onderkant van het liggende deel is gemaakt van natuursteen, met daarop een liggende spiraal van roestvrij staal (RVS). Uit de spuitmonden kan water tot ongeveer 70 cm hoog spuiten. Ook de staande spiraal is van roestvrij staal. Het staal is geschuurd, zodat er een patroon is ontstaan.

 IMG 0148 2  IMG 0138

 

Het kunstwerk werd gemaakt in 1988 en oorspronkelijk op het Stadhuisplein geplaatst. In 2005 is het verplaatst naar het water in de Dobbeplas, waar het nog beter tot zijn recht komt. De reflectie van zonlicht via het water op het staal geeft het kunstwerk een telkens wisselend uiterlijk.
In Nieuwegein staat bij het City Plaza een kunstwerk van Marja en Frans de Boer-Lichtveld dat heel erg lijkt op het Zoetermeerse kunstwerk: Sculptuur De Krul. Dit kunstwerk werd al eerder geplaatst, in 1985.

De Krul van Frans de Boer en Marja de Boer Lichtveld

De Krul in Nieuwegein

Marja en Frans de Boer-Lichtveld

Het kunstwerk is gemaakt door een kunstenaarsechtpaar: Frans de Boer (1942-2016) en Marja de Boer – Lichtveld (1941). Marja en Frans studeerden in dezelfde tijd aan het Instituut voor Kunstnijverheids Onderwijs, de voorloper van de huidige Rietveldacademie in Amsterdam. Aanvankelijk werkten zij als individuele kunstenaars, maar vanaf 1970 werden zij een kunstenaarsduo en werkten voortaan samen aan dezelfde projecten. In ruim 45 jaar voltooiden zij samen een ongekende hoeveelheid opdrachten en veel vrij werk.

 

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden https://www.zoetermeer.nl/inwoners/kunst-in-zoetermeer_46703/item/kunstroutes-door-de-stad_114073.html 
Dit kunstwerk komt voor in de tweede route rond de Dobbe. De route is 2,2 kilometer met het startpunt op het Stadhuisplein en het eindpunt op de hoek Vlamingstraat/Dorpsstraat.

Tekst: Rita Soutendijk

Foto’s: Miroslav Buhac, video: Stefan Ramdharie

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-