IMG 9903Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze nieuwe serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week een kunstwerk zonder titel van Margot Zanstra.

Het kunstwerk is te vinden aan de Brusselstraat 4, tegenover de Zoetermeerse Brandweerkazerne. Het is gemaakt door kunstenares Margot Zanstra (1919-2010) en geplaatst in 1980. Het kunstwerk bestaat uit vier aluminium balken, die rechtop staan en waarop halverwege acht perspex blokken zijn bevestigd. De blokken verspringen ten opzichte van elkaar in hoogte. In de blokken zijn gaten geboord. Erachter zijn spiegelende vlakken aangebracht, waardoor het lastig te zien is hoe de vormen zich precies tot elkaar verhouden.

 IMG 9900 copy  IMG 9904

 

Het beeld is typisch voor Zanstra’s werk omdat het van alle kanten een ander beeld geeft. Zij heeft het werk ontworpen voor deze plek en goed naar de omgeving gekeken. Qua stijl en materiaal past het beeld heel goed in de bebouwing. Het beeld heeft van de maakster geen titel meegekregen: Zanstra gaf haar beelden bijna nooit een titel.

Margot Zanstra-Wilgenburg werd geboren in Laren in 1919 en overleed in Amsterdam in 2010. Na een carrière als danseres en later choreografe bij het Nationaal Ballet, werd ze in 1966 beeldend kunstenares. Zij leerde het vak van onder meer de beeldhouwer Piet Starreveld. Door haar eerdere werk als danseres had zij in haar beeldende werk grote aandacht voor ritmiek en balans. Ook haar echtgenoot Piet Zanstra, die architect was, was een inspiratiebron voor haar. Aan de Staalmeesterslaan in Amsterdam staat een kunstwerk van Margot, tussen twee betonnen gebouwen die door haar man ontworpen zijn.

 

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden https://www.zoetermeer.nl/inwoners/kunst-in-zoetermeer_46703/item/kunstroutes-door-de-stad_114073.html 
Dit kunstwerk komt voor in de eerste route door het stadscentrum. informatie: de route is 2,5 kilometer met het start- en eindpunt in het Stadhuis-Forum, Stadhuisplein.

Tekst: Rita Soutendijk

Foto’s: Miroslav Buhac

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-