IMG 9862Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze nieuwe serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk: Welkom.


IMG 9865Het beeld van de warme omhelzing van een man en een vrouw staat vlak voor de ingang van het vernieuwde stadhuis van Zoetermeer, Engelandlaan 502, om de bezoekers een ‘warm welkom’ te heten. Kunstenaar Gerard Brouwer (1951-2017) maakte het beeld in 1998, het stond van 1998 tot 2017, ook al voor de ingang van het oude stadhuis, dat toen aan de Markt was.
Het bronzen beeld is gesloten van vorm: het heeft weinig uitsteeksels of onverwachte vormen en het silhouet is makkelijk na te tekenen. Wel kun je er van verschillende kanten doorheen kijken. Het beeld, dat op een betonnen sokkel staat, wordt extra levendig door het reliëf op de buitenkant van het beeld.

De kunstenaar Gerard Brouwer (Leiden, 21 oktober 1951 - Katwijk, 20 februari 2017) was een Nederlandse beeldhouwer. Hij volgde zijn opleidingen aan de Academie van Beeldende Kunsten Artibus in Utrecht, waar hij les kreeg van onder andere Jan van Luijn, en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Daar studeerde hij beeldhouwkunst bij Piet Esser, Paul Grégoire, Cor Hund en Theresia van der Pant.
Hij werkte in Katwijk. Zijn in brons gegoten plastieken zijn, zoals hij zelf zei, ‘herkenbaar en vrij degelijk’ en ‘met beide benen op de grond’. De beelden van Brouwer zijn in de publieke ruimte van diverse Nederlandse plaatsen te vinden. Op 20 februari 2017 overleed Gerard Brouwer aan de gevolgen van de spierziekte ALS.

 

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden https://www.zoetermeer.nl/inwoners/kunst-in-zoetermeer_46703/item/kunstroutes-door-de-stad_114073.html 
Dit kunstwerk komt voor in de eerste route door het stadscentrum. informatie: de route is 2,5 kilometer met het start- en eindpunt in het Stadhuis-Forum, Stadhuisplein.

Tekst: Rita Soutendijk

Foto’s: Miroslav Buhac

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-