IMG 9858Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze nieuwe serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk: Meisje spelend met hond.


IMG 9856Het beeld ‘Meisje spelend met hond’ (1990) is te vinden in het Stadshart, aan de Driekant. Het is één geheel met het muurtje dat de trap naar het niveau onder de Driekant afschermt.
Kunstenaar Evert den Hartog maakte het beeld speciaal voor deze plek in het Stadshart en liet deze sculptuur heel natuurlijk in de omgeving passen. Het meisje ligt levensecht op het muurtje. Haar hondje ligt er los naast. Het beeld lijkt een momentopname van het echte leven, een willekeurig moment in het spel van de twee.
Het beeld is gemaakt van zeer donker gepatineerd brons. De kunstenaar Evert den Hartog ontwierp voor het beeld niet alleen de ontwerpen en kleimodellen zelf; hij heeft ze ook eigenhandig af gegoten in brons. Op het rechterbovenbeen van het meisje vind je het merkteken van de kunstenaar: een ovaal met daarin de letters ‘hartog’

Evert den Hartog

De beeldhouwer Evert den Hartog (Groot-Ammers, 1949) volgde zijn opleiding aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten. In de periode 1971-1976 kreeg hij daar les van onder meer Arie Teeuwisse en Bram Roth. Aanvankelijk maakte hij zijn beelden in keramiek, maar later leerde hij zelf bronsgieten en maakte hij veel van zijn werken in brons. In zijn werk komen vooral veel dierfiguren voor. Zijn werk is te vinden in de openbare ruimte van veel steden in Nederland maar ook daarbuiten, van Dallas tot aan Kobe. Naast beeldhouwer is Den Hartog ook fotograaf, al sinds zijn jeugd heeft ook dit medium zijn interesse. Lange tijd stond de fotografie in dienst van het beeldhouwen, de landschappen als achtergrond bij exposities en de dieren als studiemateriaal. Bij het begin van het digitale tijdperk werd de fotografie weer langzaam een belangrijk deel van zijn werk.

 

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden https://www.zoetermeer.nl/inwoners/kunst-in-zoetermeer_46703/item/kunstroutes-door-de-stad_114073.html 
Dit kunstwerk komt voor in de eerste route door het stadscentrum. informatie: de route is 2,5 kilometer met het start- en eindpunt in het Stadhuis-Forum, Stadhuisplein.

Tekst: Rita Soutendijk

Foto: Miroslav Buhac

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-