IMG 9867Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze nieuwe serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het eerste kunstwerk ‘De man die vuur geeft’.

IMG 9872 copyHet kunstwerk ‘De man die vuur geeft’ (2003) van Jan Fabre staat in de hal van het Stadhuis-Forum. Het beeld is in januari 2004 in opdracht van de gemeente Zoetermeer geplaatst op de Rozenberg (Rokkeveen), waar het korte tijd heeft gestaan. Daarna stond het tijdelijk in de hal van het oude stadhuis en in de tuin van het Stadsmuseum aan de Dorpsstraat. In 2006 waren er plannen om het beeld op een centrale plek in het centrum te plaatsen. Nadat de renovatie van het stadhuis gereed was, kreeg het beeld zijn huidige plaats.

 

‘De man die vuur geeft’

‘De man die vuur geeft’ houdt zijn jas omhoog tegen de tocht. Hij schermt zo zijn brandende aansteker af. Met dit vuur geeft hij de inspiratie die hij van anderen heeft ontvangen door aan de bezoekers. Achter de man staat een zware, lege natuurstenen sokkel alsof hij daar net vanaf is gestapt. Op de sokkel is een tekst te lezen: “Ik brand heviger dan mag en voorzien. Ik brand en niet alleen voor mezelf. Maar ook om anderen vuur en licht te geven. Op diezelfde manier heb ik vuur en licht van anderen gekregen”. Het is een citaat uit een gedicht van Guido Gezelle en maakt duidelijk dat het vuur doorgeven figuurlijk is bedoeld. Fabre omschreef het zo: “Zoals ik het vuur gekregen heb van Gezelle door beelden in zijn gedichten, zo hoop ik dat ik vuur doorgeef aan andere mensen."

 

Jan Fabre

Jan Fabre is kunstenaar en theatermaker en bekend van zijn theatercompagnie Troubleyn en zijn kunstwerken. Hij volgde zijn opleiding aan het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, beide in Antwerpen. Hij werd in 1982 internationaal bekend met zijn theaterstuk ‘Het is theater zoals te verwachten en te voorzien was’. Als tekenaar springen zijn Bic-art tekeningen in het oog. Hij maakt beelden in brons gegoten, zoals ‘De man die de wolken meet’, een eerbetoon aan zijn te vroeg gestorven tweelingbroer en ‘Searching for Utopia' gebaseerd op het boek van Roald Dahl ‘De jongen die met dieren praatte'.

Jan Fabre is omstreden vanwege kunstprojecten met dieren en werd aangeklaagd voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

IMG 9869

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden https://www.zoetermeer.nl/inwoners/kunst-in-zoetermeer_46703/item/kunstroutes-door-de-stad_114073.html 
Het kunstwerk ‘De man die vuur geeft’ komt voor in de eerste route door het stadscentrum. informatie: de route is 2,5 kilometer met het start- en eindpunt in het Stadhuis-Forum, Stadhuisplein.

Meer info: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Jan_Fabre
https://www.zoetermeer.nl/inwoners/nieuws_45887/item/kunstroute-kunst-in-het-hart-door-binnenstad-zoetermeer_114127.html

Tekst: Marije Ronteltap

Foto: Miroslav Buhac

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-