20150504 47919

Robin Paalvast (wethouder), Cees van Lochem (vrijwilliger), Margreet van Driel (Floravontuur), Sylvan Staub en Maarten Havinga (www.jollyduck.nl)

Op maandag 4 mei kreeg wethouder Citymarketing Robin Paalvast, het eerste exemplaar van de historische Fietsroute van Floravontuur-directeur Margreet van Driel overhandigd.

2015 05 04 051Speciaal ter gelegenheid van 70 jaar Bevrijding in Nederland, hebben Sylvan Staub en Maarten Havinga, in opdracht van stichting Floravontuur Promotie Zoetermeer deze nieuwe route ontwikkeld. Al fietsend wordt de weg gevolgd die de Amerikaanse boordschutter John McCormick aflegde na zijn noodlanding op 22 februari 1945 met zijn vliegtuig ‘Jolly Duck’ bij de Geerpolder. De overige acht bemanningsleden konden gedeeltelijk onderduiken en daarmee zichzelf het leven redden. John McCormick kwam via de Zegwaartseweg en het Zoetermeers verzet, terecht bij een onderduikadres in Zevenhuizen. Daar werd hij op 29 april 1945 ontdekt door de Duitsers en vlak voor de Bevrijding, om het leven gebracht.

De brochure bevat twee fietsroutes, van 15 en van 30 km, die langs de plekken leiden die John McCormick heeft aangedaan. De informatie werd verzameld door de vrijwilligers Sylvan en Maarten, die al vele jaren onderzoek doen naar het neergestorte vliegtuig. Onderweg is via QR-codes in de fietsbrochure, aanvullende informatie te scannen over de plekken die worden aangedaan. Zo blijft het verhaal van John McCormick voor altijd ‘leven’.

Beide fietsroutes starten bij het Stadsmuseum Zoetermeer waar u nu ook de mini-expositie over de ‘Jolly Duck’ kunt bekijken.

Wethouder Paalvast toonde zich blij verrast met deze nieuwe fietsroute en heeft de route direct met een aantal gasten per fiets verkend. “Prachtige route voor inwoners en bezoekers van Zoetermeer. Een echte aanrader en bovendien vertelt het ook nog eens heel goed een stukje oorlogshistorie van Zoetermeer”. De fietsroute is te downloaden via www.promotiezoetermeer.nl of op te halen bij Stadsmuseum Zoetermeer, Bibliotheek Zoetermeer en Stadhuis.

-advertenties-

-goede doel-