StadionkabinetpersHet Stadsmuseum Zoetermeer besteedt in een speciaal Verzamelkabinet aandacht aan bijzondere verzamelingen van Zoetermeerders. Tot en met 6 juli is het Verzamelkabinet ingericht als het Voetbalstadion-kabinet met een selectie uit de verzameling ansichtkaarten van Peter Hoogerheide.  

Peter Hoogerheide heeft ruim 5500 kaarten in zijn bezit. Al zijn kaarten hebben afbeeldingen van voetbalstadions. Hij vertelt over zijn verzameling: “Het verzamelen is begonnen met een kaart die ik ontving uit Milaan: Stadio San Siro. Enige tijd daarna bezocht ik Barcelona en kocht bij Camp Nou een paar kaarten en een hobby was geboren. In Nederland zijn er bijna geen andere stadionansichtkaarten-verzamelaars, in het buitenland wel. Dankzij Facebook en de site Postcrossing.com groeit mijn verzameling wekelijks met een paar kaarten. Er bestaat geen catalogus met uitgebrachte kaarten en niet elk stadion heeft zijn eigen kaart. Mijn favoriete kaarten zijn de oudere zwart-wit kaarten. Een belangrijk onderdeel van mijn verzameling vormen de kaarten met WK-stadions erop. Ik heb ze tot aan het komende WK voetbal compleet.”

                                                                   

Een ansichtkaart is een kaart met een afbeeldingszijde en een adreszijde. Aan het einde van de negentiende eeuw, toen de kaart zijn intrede deed, werd het ook wel ‘aanzichtkaart’ genoemd. De naam is een verkorting van het Duitse ‘Ansichts(post)karte’.

De ontwikkeling van de ansichtkaart begint in de loop van de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Bij de oorspronkelijke ansichtkaarten was de hele achterkant gereserveerd voor de adressering. Men noemt deze kaarten ‘voorlopers’. Tot 1905 mocht in Nederland de achterkant van een prentbriefkaart alleen gebruikt worden om naam, adres en woonplaats op te schrijven. Het verzonden bericht bestond dus alleen uit de afbeelding, want het was niet toegestaan om iets op de voorkant te schrijven. Dit had te maken met de frankeerwaarde. Het verzenden van kaarten met een bericht was veel duurder. Kort daarna begonnen andere landen met het introduceren van een gedeelde achterkant: aan de rechterkant ruimte voor het adres en aan de linkerkant ruimte voor een bericht. De voorzijde werd nu exclusief bestemd voor het beeld. Sinds de opkomst van digitale fotografie en internet zijn toeristische ansichtkaarten op hun retour.

De verzameling ansichtkaarten met voetbalstadions is tot en met 6 juli in het Stadsmuseum Zoetermeer te zien.

Het Voetbalstadion-Kabinet, t/m 6 juli 2014

Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7, 2712 AB Zoetermeer, tel. 079-3164735, www.stadsmuseumzoetermeer.nl , Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-