arie boertje

Donderdag 22 mei is het de slotdag van de Zoetermeerse Avondvierdaagse. De razend populaire wandeltocht wordt deze avond op het Stadhuisplein afgesloten door niemand minder dan Arie Boertje. Hij fonkelde tijdens Koningsdag vorige maand nog bij de presentatie van ‘zijn’ maar liefst 27e Taptoe op de Markt. Een liefhebberij waarvoor hij in 1986 werd gevraagd. Door de jaren heen stelde hij in die rol het Zoetermeerse publiek voor aan zo'n beetje alle topkorpsen van het land. Maar straks dus het warme onthaal op onze lokale Via Gladiola, zoals alleen Arie Boertje dat kan. Actief-reporter Rob Verbunt interviewde hem.

 

Alles is een avontuur

20130606 14979"Ik werd geboren in Herkingen op Goeree Overflakkee. Mijn vader was dominee. Zijn roeping bracht ons in allerlei parochies en ik werd door hem overal mee naartoe genomen. Zo leerde ik contact maken met de mensen om mij heen. Vond ik het leuk? Natuurlijk. Ik moest me telkens na een verhuizing wel weer aanpassen maar ik vond alles goed. Alles is een avontuur!"

Tegenwoordig woont Arie in Zevenhuizen. We treffen elkaar daar, in een zomerse achtertuin, waar zijn vrouw Marijke ons een kop koffie serveert met een schoteltje koekjes.

 

Schouderklopjes

“De veelheid van indrukken die ik heb gehad, gaven mij een brede interesse. Sinds mijn achtste speel ik bijvoorbeeld drums. Pop, rock, jazz, gospel. Ik treed nog steeds op. Ook als sessiedrummer. Naast mijn werkzaamheden als neerlandicus voor een accountantskantoor bestaat een groot deel van wat ik doe uit entertainment. Ik ben gastheer en animator.

Ik leid discussies en praat evenementen aan elkaar. Bijvoorbeeld de Dag van de Mantelzorg of de opening van een nieuw supermarktfiliaal. Evengoed stond ik vorige week bezoekers van het televisieprogramma Kunst & Kitsch te woord in Den Haag.

Ik word door het hele land gevraagd. Om sfeer te brengen. Daarbij kom ik heel dicht bij de mensen en deel ik schouderklopjes uit. Letterlijk en figuurlijk. Ik ben een open type. Daardoor praten mensen eerder terug. Sommigen bellen me naderhand nog op.

‘Jij moet stoppen met je werk als neerlandicus om je boterham te gaan verdienen in de entertainment branche’ hoor ik nogal eens.” Tevergeefs volgens Boertje: “Ik vind het veel te leuk om het te combineren!”

 

Bliksem

20130606 14980“Ik startte ooit eens met radio maken bij Radio Rotterdam. Vervolgens kwam ik bij radiozender LOZ en Radio 916 terecht in Zoetermeer. Van 1978 tot 1995 heb ik wekelijks een programma gemaakt over Zoetermeer. Ik interviewde de burgemeesters van Hoekstra tot Waaijer en werd als het ware een kennisbank voor de stad.

Ergens in 1986 werd ik gebeld door Henry van Maanen van Muziekvereniging Harpe Davids. 'Arie', zei hij, 'we gaan wat nieuws doen: een Taptoe! Samen met de Muziekverenigingen Kunst en Vriendschap en Buytenrode hebben we dat gezamenlijk opgestart in Zoetermeer. Het publiek groeide over de jaren van een paar honderd naar vele duizenden bezoekers.

Bijgebleven is dat we een keer, muzikanten en toeschouwers samen, tijdens een onweer moesten schuilen onder de overkapping van het Stadhuis. Je zal het meemaken, dat de bliksem inslaat in je trompet!”

 

“Ik ken geen off-days”

Pure drive

“Of een Taptoe leuk blijft na zo’n tijd? Waar voor mij na 27 keer presenteren de uitdaging in zit is de drang om het draaiboek, dat werkelijk tot op de minuut moet worden uitgevoerd, feilloos door te werken. Zelf noem ik het pure drive dat ik dit doe. De rol van animator verveelt me nooit. Mijn tip aan toekomstige presentators zou zijn: ‘volg je drive’. Je moet van de mensen houden. Ik ken geen off-days. Ik doe m'n jas aan en ik ga naar het evenement. Ontwikkel je belangstelling voor mensen. Als je geen belangstelling hebt voor degenen tegenover je, dan val je door de mand. En natuurlijk, voor een deel zit het in je. Ik ga met plezier naar elke klus en ik blijf dit nog 25 jaar doen.”

“Vanavond is er een record aan kinderen aanwezig die hebben meegelopen in de Zoetermeerse Avondvierdaagse 2014. Namelijk 3400! Dat is geweldig. En ik ga ze gék maken. Ik ga ze dollen. Dat is niet voor te bereiden maar dat is inspelen op situaties en dat is zó, zó leuk ….”

 

Foto en tekst: Rob Verbunt

-advertenties-

-goede doel-