Ria van Akkeren foto a

Wie houdt van kleurige schilderijen uit alle hoeken van de wereld, is vanaf 24 mei van harte welkom bij de expositie “Wereldkleuren” in de BaZtille aan de Rokkeveenseweg 46C in Zoetermeer. De tentoonstelling is een greep uit ruim 30 jaar werk van schilderes Ria van Akkeren, die haar impressies van verschillende reizen met uiteenlopende schildertechnieken op canvas vastlegde. Wat opvalt is de veelzijdigheid en het vrolijke kleurgebruik van de werken. “Ik schilder voor mijn plezier”, zegt Ria er zelf over, en in haar werk is dat duidelijk te zien. De expositie wordt op 24 mei om 16.00 uur geopend door Heleen Tigchelaar, de vrouw van kunstenaar André Tigchelaar die één van Ria’s leermeesters was.

Wereldkleuren RvARia van Akkeren laat zich in haar schilderwerk graag inspireren door impressies die zij opdeed in landen als Frankrijk, Spanje, India, Egypte, Mexico, Brazilië en Indonesië, en door de schilderstijlen van lokale kunstenaars daar. Dat levert een bonte verzameling van kleuren en stijlen op, soms met prachtige verstilde taferelen, maar ook met feestelijke kleuren die van het doek afspatten. “Noem me alsjeblieft geen kunstenares,” zegt Ria, wars van pretenties. “Ik schilder gewoon wat ik leuk vind en hoop dat dat plezier op andere mensen overkomt.”

Leermeesters

Ria van Akkeren werd geboren in Bolsward, Friesland, maar woont en werkt al meer dan 50 jaar in Zoetermeer. Misschien vanwege haar Friese roots begon zij jaren geleden met het maken van Hindelooper schilderwerk (speciale stijl van beschilderde meubelen, heel kleurrijk en met sierlijke bloemmotieven), eerst op kleine voorwerpen als dienbladen, krukjes en klompjes. Toen dit op was nam ze haar eigen keuken onder handen met Hindelooper bloemmotieven.

Kunstenaar Gerard Koopmans stapte bij toeval eens deze keuken in en keek zijn ogen uit. Hij nodigde Ria spontaan uit om bij hem les te komen nemen en zich verder te bekwamen in olieverftechnieken. “Van Gerard heb ik de basis geleerd”, vertelt Ria. “Daarna kwam ik in contact met André Tigchelaar, die mij weer andere technieken bijbracht zoals aquarel, pastel, gewassen inkt en acryl. André stond bekend om zijn verschillende stijlen en zijn nieuwsgierigheid naar steeds weer andere technieken.

Die nieuwsgierigheid, en het je niet willen vastleggen op één stijl, heb ik van hem overgenomen.”

Beide leermeesters, allebei helaas overleden in 2011, zijn belangrijk geweest voor Ria’s ontwikkeling. “Ik keek altijd al met plezier naar mensen, landschappen, dieren en bijzondere taferelen. Zij hebben me geleerd om daar de essentie uit te halen en die met verschillende technieken vast te leggen. Ik ben dan ook heel blij dat Heleen Tigchelaar mijn expositie komt openen.”

Nooit uitgeleerd

Dat Ria inmiddels net de tachtig is gepasseerd, is haar niet aan te zien. Ze begint dan ook nog steeds met veel enthousiasme aan nieuwe uitdagingen. “Als je denkt dat je uitgeleerd bent, wordt het leven heel saai,” zegt zij. “Maar gelukkig is er altijd nog veel meer dat ik niet weet dan wel. Daarom is er elke dag weer heel veel om te zien en te ontdekken, en om van te leren en te genieten. Er is nog zo veel moois in de wereld dat ik niet heb vastgelegd, ik ben voorlopig nog niet uitgeschilderd!”

Tijdens de expositie is Ria zelf aanwezig op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 18.00 uur.

De tentoonstelling is te bezichtigen van Donderdag t/m Zondag van 13.00 – 18.00 uur.

Ateliers BaZtille : Rokkeveenseweg 46C, 2712 XZ Zoetermeer.

ENTREE tegenover het gebouw Nutrihage Worrel & Jetten

www.ateliersbaztille.nl

-advertenties-

-goede doel-