afval2De gemeente Zoetermeer ontvangt de komende jaren 145.000 euro subsidie om zwerfvuil te bestrijden. Voor het afgelopen jaar en dit jaar is dat 1,19 euro per inwoner. De subsidie komt voort uit nieuwe afspraken tussen de verpakkingsindustrie, het rijk en gemeenten.

Het is de bedoeling dat met het extra geld structureel het zwerfvuil in Zoetermeer afneemt. Wethouder Patrick van Domburg (openbare ruimte): “Ik verwacht dat ook de waardering voor de openbare ruimte door gebruikers verbetert als het zwerfvuil vermindert.” De openbare ruimte in Zoetermeer krijgt dit jaar van gebruikers een 6,4 als rapportcijfer.

Sinds vorig jaar zijn er nieuwe afspraken tussen de verpakkingsindustrie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De partijen besloten tot 2022 jaarlijks 20 miljoen euro extra te investeren in alle Nederlandse gemeenten om zwerfvuil te bestrijden.

Voorlopig is er in Zoetermeer voor één jaar een projectleider aangesteld. De projectleider gaat samen met inwoners, scholen, bedrijven en partijen die zich bezighouden met afval op zoek naar oplossingen. Jaarlijks wordt er aan de gemeenteraad gerapporteerd wat er tegen zwerfvuil in Zoetermeer wordt gedaan.

-advertenties-

-goede doel-