Bram Doeves2

Zoetermeerder Bram Doeves, geboren in 1946 heeft altijd interesse gehad in denksporten. In zijn jeugd was hij vaak aan het klaverjassen. Tijdens zijn studie economie aan de universiteit van Amsterdam kwam hij via dampuzzels in de krant in aanraking met dit bordspel. Niet veel later sloot hij zich aan bij een damclub.

Bram DoevesTijdens zijn werkzame leven, bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, bleef zijn liefde voor het dammen en de denksport puzzels. Na zijn pensioen is Bram begonnen met het schrijven van deze specifieke puzzels. “Ik houd van de ouderwetse puzzels, zoals je ze vroeger in de krant las. Nu zie ik vaak analyses en die zijn voor veel menen te moeilijk. Ik zou graag de puzzels terug willen brengen naar de mensen,” zegt Bram vol enthousiasme.

Doordat clubdammen in Zoetermeer niet meer mogelijk was, ging Bram zich verder oriënteren en kwam uit bij schaken en bridge. “Ik zal nooit een groot schaker worden, want ik ben er te laat mee begonnen. Met mijn rubriek voor Zoetermeer Actief hoop ik de mensen via mijn denksport puzzels en informatie, meer interesse te laten krijgen voor dammen, schaken en bridge.” Bram Doeves is vanaf september 2012 secretaris van Schaakvereniging Botwinnik en is lid van damclub Samen Sterk Hazerswoude, en van Oefenbridgeclub 2BHome.

Bram Doeves heeft een rubriek gehad in het Streekblad en is auteur van verschillende boeken over bridge en dammen. Hij schrijft al enige tijd de schaakrubriek Schaakmat! op Zoetermeer Actief, hier komen vanaf mei ook de dam- en bridge rubrieken bij!

Inhoud van de drie denksportrubrieken

De schaak- en damrubrieken hebben een zelfde soort inhoud; het tonen van twee puzzels of flitsen voor puzzelaars in de breedste zin van het woord. Volgens het CBS zijn er ruim 4 miljoen puzzelaars in Nederland die vooral puzzelen in de denksportboekjes van de hiermee ruim voorziene schappen van de supermarkten. De schaak- en dampuzzels zijn voorzien van achtergrondinformatie. De meeste flitsen komen uit oude of recente ‘historische partijen’ waarin iets spectaculairs gebeurde.

De bridgerubriek gaat vooral over spellen van de circa 1500 Zoetermeerse bridgers die lid zijn van een van de 20 bridgeclubs in Zoetermeer. Het bridge is tegenwoordig heel ver gedigitaliseerd, op internet zijn spellen, spelverdelingen en persoonlijke scores te vinden. Met Prof Jack (bridgeprogramma) analyseert Bram Doeves een of twee spellen per rubriek, en noemt daarbij de namen van de Zoetermeerse bridgers met de hoogste scores op die spellen.

 

U kunt alle denksportrubrieken terugvinden in het menu onder Sport - Denksport

Foto's: André Bijkerk

-advertenties-

-goede doel-