home-start 20 jaar“Toen ik net een jaar hier woonde, werd mijn tweede kindje geboren. De baby huilde en had veel aandacht nodig, waardoor ik minder aandacht kon geven aan mijn oudste. Ik raakte uitgeput en had het gevoel dat ik er alleen voor stond” (Home-Start moeder)

 

Een gezin draaiende houden is een hele uitdaging. Home-Start kan ouders daarbij ondersteunen. Een vrijwilliger van Home-Start komt eens per week een dagdeel in een gezin om naar het verhaal van ouders te luisteren en hen te steunen. Home-Start helpt ouders hun eigen kracht te (her)vinden. Dit jaar bestaat Home-Start al 20 jaar in Nederland.

Eigen kracht al 12 jaar ook in Zoetermeer

De meerwaarde van Home-Start wordt door steeds meer gemeenten gezien: al in 130 gemeenten kunnen ouders gratis gebruikmaken van Home-Start. Gemeenten hebben immers eigen kracht, vrijwillige inzet en participatie van burgers hoog in het vaandel staan. Home-Start is dus na 20 jaar nog steeds helemaal van nu, en geeft een praktische invulling aan het denken over eigen kracht. In Zoetermeer wordt Home-Start uitgevoerd door Humanitas en bestaat het project al 12 jaar. In die twaalf jaar zijn honderden Zoetermeerse gezinnen ondersteund.

Home-Start maakt het waar

De Universiteit van Amsterdam doet al meer dan tien jaar onderzoek naar de effecten van Home-Start. In deze onderzoeken zijn positieve resultaten voor moeders aangetoond. Hun gevoel van welzijn stijgt, en hun manier van opvoeden wordt positiever. In een lange-termijn-studie is recent aangetoond dat de kinderen uit de Home-Start groep minder probleemgedrag vertonen. Bovendien wisten hun moeders de positieve resultaten van Home-Start vast te houden. In het wetenschappelijk onderzoek laat Home-Start zien gezinnen daadwerkelijk te steunen.

-advertenties-

-goede doel-