Vanaf 26 mei is in het Stadsmuseum Zoetermeer de tentoonstelling ‘Zoetermeer Utopia. Dromen van een stad’ te zien. Dit samenwerkingsproject tussen het museum en het International New Town Institute (INTI) neemt de bezoeker mee terug naar de tijd dat  Zoetermeer de opdracht kreeg om van een dorp uit te groeien naar een stad van 100.000 inwoners. Wat is er van de plannen van toen in de huidige stad merkbaar? De top van de Nederlandse tekenkunst reflecteert in grote panoramatekeningen op de ideeën van de stedenbouwers van toen.

 

uitnodiging-utopia-web2 2Stad voor de toekomst

In 1962 werd Zoetermeer aangewezen om uit te groeien van een dorp naar een stad om de woningnood van Den Haag op te vangen. De stedenbouwkundigen gingen voortvarend aan de slag met het ontwerpen van een moderne groeistad. Het kleine dorp moest uitgroeien tot een zelfstandige stad, met eigen werkgelegenheid, industrie, woonwijken en voorzieningen. De bevolking zou vertienvoudigen en de stad en alle wijken moesten goed bereikbaar zijn. Er moest een stad voor de toekomst worden gebouwd.

Zoetermeer is inmiddels de grens van 100.000 inwoners ruim gepasseerd. Zijn de dromen en moderne ideeën van de stedenbouwkundigen van toen in de huidige stad nog zichtbaar? Het Stadsmuseum Zoetermeer en het INTI heeft de top van de Nederlandse tekenkunst - George Bohle, Robbie Cornelissen, Albo Helm, Jeroen Kramer, Sandro Setola en Rik Smits - de opdracht gegeven om de dromen van toen te illustreren. Elke kunstenaar geeft op zijn eigen kenmerkende manier zijn visie op de idealen van toen.

Privacy Statement. Project in de stad: Een zoektocht naar vrije ruimte

In aansluiting op de tentoonstelling creëert het kunstenaarsduo Wouter Osterholt & Elke Uitentuis in samenwerking met Doris Denekamp & Geert van Mil een kunstproject dat zich richt op de hedendaagse utopie van vrije, publieke ruimte. Daarbij richten ze zich zowel op de openbare ruimte in Zoetermeer als op het internet. Zowel in de zichtbare stad als in de onzichtbare stad van het internet (cyberspace) heeft er een verschuiving van geloof in de publieke ruimte naar geloof in de geprivatiseerde ruimte plaatsgevonden. De kunstenaars nemen het publiek mee in een zoektocht naar vrije ruimte die niet wordt gemonitord. De zoektocht zal plaatsvinden aan de hand van een aantal trainingen op steeds wisselende locaties in Zoetermeer.

 

Cursus Leren van Zoetermeer

Om inzicht in de ontstaansgeschiedenis en in het huidige karakter van Zoetermeer te geven, organiseren het International New Town Institute (INTI) en het Stadsmuseum Zoetermeer vanaf 30 mei de 6-delige cursus ‘Leren van Zoetermeer’. De cursus biedt bewoners van de stad, maar ook andere geïnteresseerden, de gelegenheid deze nieuwe stad en alle ontwikkelingen erom heen beter te leren kennen en te begrijpen. Aan de hand van een aantal thema’s wordt Zoetermeer door diverse sprekers op een overzichtelijke wijze ontleed en gepresenteerd.

De cursussen zijn op donderdagavond 30 mei, 6, 13, 20 en 27 juni en 4 juli 2013. De locatie is het Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7. Elke cursusavond duurt circa 1,5 uur. De kosten bedragen € 70,­-. Deelnemers die de volledige cursus hebben gevolgd ontvangen een certificaat. Aanmelden en informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zoetermeer Utopia. Dromen van een stad

26 mei t/m 10 november 2013

Stadsmuseum Zoetermeer

Dorpsstraat 7

2712 AB Zoetermeer

Tel. 079-3164735, info@stadsmuseumzoetermeer>

Bekijk onze vernieuwde website: www.stadsmuseumzoetermeer.nl

Toegang: € 3,00, kinderen t/m 12 jaar en MJK: gratis

Open: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.00 uur, zaterdag/zondag van 13.00 – 17.00 uur

-advertenties-

-goede doel-