Wandelfotos-ZAWDit jaar vieren de Hindostaanse Zoetermeerders 140 jaar migratie. In 1873 arriveerden de eerste Hindostaanse contractarbeiders in Suriname om op de Nederlandse plantages te werken. Honderd jaar later, voorafgaand aan de onafhankelijkheid van Suriname, migreerden grote groepen Hindostanen naar Nederland, het leeuwendeel van hen vestigde zich in de Haaglanden, waaronder Den Haag en Zoetermeer. Onze gemeente is de vijfde grote stad waar de meeste Hindostaanse migranten wonen.

Gebleken is dat Hindostanen heel weinig meedoen aan sport en bewegen. Daarom organiseren de Surinaamse organisaties ter gelegenheid van dit jubileum op zaterdag 15 juni in samenwerking met Atletiekverening Ilion een wandeltocht voor alle Zoetermeerders. De PvdA ondersteunt dit initiatief omdat de PvdA sport, ook voor Hindostanen, wil bevorderen. Raadslid Krishna Autar: “Sport is niet alleen leuk maar ook heel gezond. Ik roep alle Zoetermeerders, met name Hindostanen, op om mee te doen aan deze migratieloop.”

Deze eerste migratiewandeltocht is een gezamenlijk initiatief  van de PvdA en de Surinaamse organisaties. De start en finish zijn bij Ilion in het Van Tuylpark. Autar: “Deze gezellige wandeltocht heeft als doel sportiviteit van alle Zoetermeerders te vergroten en verschillende groepen inwoners met elkaar in contact te brengen. De fractie- en bestuursleden van de PvdA zullen ook meelopen en mensen kunnen met hun in gesprek gaan.” Deelnemers kunnen een keuze maken tussen een wandeltocht van 3, 5 en 7 km. De wandeltocht begint om 11:00 met een warming up en eindigt met een cooling down. De langste wandeltocht duurt ongeveer 1.5 uur. Belangstellenden kunnen zich tot 12 juni aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De PvdA vindt het belangrijk om te weten hoe de sportverenigingen in Zoetermeer denken over het gevoerde sportbeleid en welke wensen zij hebben voor de toekomst. Daarom nodigt de PvdA alle sportverenigingen uit om aansluitend op de migratieloop van 13.00 tot 14.00 uur op spreekuur te komen om ideeën uit te wisselen voor het voorjaarsdebat en verkiezingsprogramma.

 

Essay 140 jaar Hindostaanse migratie

Omdat het nu 140 jaar geleden is dat de eerste Hindostaanse migranten in Suriname aankwamen, zijn Krishna Autar en journalist Martijn Rip op zoek naar Hindostaanse studenten uit Zoetermeer die graag hierover een essay willen schrijven. De beste verhalen worden opgenomen in een boek dat dit najaar wordt uitgebracht.

Deelnemers kunnen kiezen uit vier onderwerpen: de migratie van hun voorouders van Brits-India naar Suriname, de migratie van hun (groot)ouders van Suriname naar Nederland, je eigen identiteit als Hindostaan in Nederland en je toekomstbeeld. Voor de essays kunnen deelnemers interviews doen met bijvoorbeeld familieleden en in archieven speuren naar hun eigen verleden.

Voor deelname of meer informatie kunnen belangstellenden mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

-advertenties-

-goede doel-