kubus licht

Foto: Henk Arens

Vanaf begin 2011 onderzoekt Stichting Terra Art Projects hoe het gebied rondom de César Franckrode in de wijk Buytenwegh op een artistieke manier aantrekkelijker, veiliger en beter vindbaar kan worden. Het gebied werd onder de noemer ‘César Franck zet de toon’ omgevormd tot hét culturele centrum van de wijk. Op 16 mei zal om 14.00 uur de feestelijke onthulling plaatsvinden van wijkmuseum Het Metrum en de muurschilderijen. Het gebied wordt een heus buitenmuseum dat qua sfeer is geïnspireerd op de tijd van César Franck.

Het Metrum

Het wijkmuseum staat letterlijk centraal in het project. De grote transparante kubus wordt in gebruik genomen als expositieruimte voor kunstwerken van wijkbewoners. Wijkmuseum Het Metrum is een ontwerp van kunstenaar Hetty Arens.

De eerste exposities hebben als thema ‘Het gezicht van Buytenwegh’. In workshops reflecteerden kinderen, jongeren en volwassenen uit de wijk op dit thema. Dit resulteerde in portretten die in verschillende exposities in 2013 worden tentoongesteld in Het Metrum. Deze portretten werden met een variatie van traditionele en experimentele materialen gemaakt zoals rubber, textielstiften, papier en verf.

De KEET van Stichting Mooi en andere ruimten in de wijk waren door het project de afgelopen tijd niet alleen een ontmoetingscentrum, maar ook atelier.

Romantische muurschilderijen

De tijd waarin de componist César Franck leefde wordt Romantiek genoemd. In deze tijd (tussen 1800 en 1850) werden voornamelijk landschappen geschilderd. Ook grenst de locatie in Buytenwegh aan het polderlandschap. Stichting Terra Art Projects zette daarom het thema romantiek in om het gebied een vriendelijke en aantrekkelijke uitstraling te geven. Zij vroeg kunstenaars om samen met leerlingen van het ID College en kinderen van stichting Mooi het romantische landschap weer te geven op papier. Een aantal van deze ontwerpen werd door de kunstenaars op grote panelen nageschilderd. De kleurrijke muurschilderijen zijn te zien aan de muren van  gebouwen  in het gebied.

Het project werd in samenwerking met de gemeente, door Stichting Terra Art Projects en de kunstenaars Hetty Arens, Marijke Wijgerinck en Joke Meijer gerealiseerd. Vormgever Patrick Lijdsman verzorgde de beeldelementen die de entree van het gebied sieren. Gemeente Zoetermeer en Fonds 1818 maakten het project financieel mogelijk.

Op donderdag 16 mei om 14.00 uur zal wethouder Hans Haring het project onthullen. Heb je ook meegedaan of lijkt het je leuk om gewoon even te komen kijken? Dan ben je van harte welkom.

-advertenties-

-goede doel-