sit-4mei-stilletochtDe Nationale Herdenking zal in Zoetermeer op zaterdag 4 mei bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark worden gehouden. Als eerbetoon aan alle slachtoffers is ook dit jaar een stille tocht georganiseerd. Voorop loopt de muziekvereniging Kunst en Vriendschap gevolgd door leden van de scoutinggroep John McCormick, burgemeester Aptroot, leden van het Contact Oud-mariniers, de organisatie, nabestaanden en genodigden. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om achter in de stoet aan te sluiten. De stille tocht start om ongeveer 19.20 uur vanaf het stadsmuseum ‘t Oude Huis aan de Dorpsstraat 7.

Programma oorlogsmonument Wilhelminapark

sit-4mei-grafNa aankomst van de stille tocht is er om 20.00 uur twee minuten stilte. Na afloop van het leggen van de kransen, graftakken en bloemen leest burgemeester Aptroot zijn toespraak voor. Aansluitend draagt een leerling van basisschoolschool ’de Floriant’ het winnende gedicht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor. Dit winnende gedicht wordt ook bij de Nationale 4 mei herdenking op de Dam voorgedragen. Vervolgens nodigt burgemeester Aptroot belangstellenden uit om deel te nemen aan het defilé langs het oorlogsmonument. Er zijn daarvoor een aantal bloemen beschikbaar.

Thema 2013 ’Vrijheid spreek je af’ en scholenproject

Dit thema is voor leerlingen van een aantal scholen (De Watersnip, De Floriant, De Jacobsvlinder) uit het basisonderwijs vertaald in een tekening. Deze bestaat uit twee handen die in elkaar vallen en een afspraak bevestigen met een handdruk: afspraak is afspraak. De tekeningen worden gebruikt om aandacht te vragen voor het thema. Een aantal tekeningen is te zien in de etalages van winkels in de Dorpsstraat en op de ramen van het Stadhuis. Tribune Julianalaan

De toenemende belangstelling en de krappe ruimte direct voor het oorlogsmonument beperken het uitzicht voor belangstellenden. Daarom is sinds vorig jaar gekozen voor het plaatsen en uitbreiden van een zit- en staan tribune voor belangstellenden op de Julianalaan, tegenover het oorlogsmonument.

Als eerbetoon, afhankelijk van het weer, vliegen een aantal vliegtuigen van de Rotterdamse Aero Club (RAC) in formatie over het Wilhelminapark. Een van de vliegtuigen zal de ‘lost man’ uitbeelden.

-advertenties-

-goede doel-