2203 109834-HIRES-ardito

Floravontuur Promotie Zoetermeer heeft een fantastisch programma voor het Bevrijdingsfestival samengesteld met muziek en een keur aan activiteiten. De activiteiten zijn dit jaar meer dan ooit geïnspireerd door het thema ‘vrijheid’. Hierbij wordt nauw samengewerkt met diverse culturele instellingen en de gemeente Zoetermeer.  ‘s Avonds barst het muzikale feest los met optredens van Postmen, DI-Rect en de Golden Earring! Traditiegetrouw is het festival geheel gratis toegankelijk. Het Bevrijdingsfestival wordt ondersteund door de gemeente Zoetermeer, de Zoetermeerse woningcorporatie De Goede Woning, Fonds 1818, Dura Vermeer en Ballast Nedam. De speciale twitter hashtag is #5mei079.

Start middagprogramma 13.00 uur, Markt Zoetermeer

Een estafetteteam van ARV Illion overhandigt om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur aan Burgemeester Aptroot op het podium van de Markt. Dit vuur hebben zij in de nacht van 4 op 5 mei  opgehaald in Wageningen. Vervolgens is het één en al gezelligheid op de Markt! Zo is er het Open Podium met o.a. een optreden van de winnaars van de rapwedstrijd ‘Rap4Freedom’. Leerlingen uit het basisonderwijs zijn onder begeleiding van het CKC en Urban Skills aan de slag gegaan om hun eigen ‘Vrijheidsrap' te maken. De mooiste en beste vrijheidsraps zijn geselecteerd door een jury. Verder  bestaan de optredens uit:

13.10 uur M-Pac, band

13.40 uur Sweet Lake Rock, band

14.10 uur Dans

14.40 uur Wave, band

15.25 uur Optreden winnaars 'Rap4Freedom'

16.00 uur This Cover, band

16.30 uur Dance to the Sixties, dans

MG 4412Bij de circusspeelplaats van Circus Never Mind wanen kinderen zich een echte circusartiest. Onder begeleiding mogen zij diverse circusattributen uitproberen. Hondentrainingsgroep ‘De Goede Combinatie’ geeft twee maal, om 14.20 uur en 15.40 uur, een demonstratie gehoorzaamheid, behendigheid en flyball. In de tussenliggende tijd krijgt het publiek de gelegenheid om zelf met eigen hond of één van de honden van de organisatie het behendigheidsparcours te lopen. Pro Patria vermaakt het publiek met een demonstratie trampolinespringen. Ook kinderen krijgen de kans om op een echte trampoline hun springkunsten te laten zien. Veiligheidsregio Haaglanden is aanwezig om informatie te geven over brandveilig leven. In een met rook gevuld containerhuis kunnen mensen naar binnen en proberen dan de uitgang te vinden. Op het 5 mei plein staan stands van uiteenlopende organisaties zoals het Rode Kruis, Amnesty International, Unicef en buurtvereniging De Hoveniers met informatie en activiteiten. Bij de ballonnenstand liggen kaartjes klaar voor het schrijven van vredeswensen. De ballonnen worden later op de middag opgelaten bij de ballonnenwedstrijd. Ieder deelnemend kind krijgt een leuk presentje aangeboden door hoofdsponsor De Goede Woning. Tevens is er voor kinderen in de leeftijdscategorieën tot en met 8 jaar en van 9 tot en met 12 jaar een straattekenwedstrijd. De mooiste tekeningen worden aan het eind van de middag om 16.55 uur beloond met een mooie prijs!

Vijf voor Vijf moment, 16.55 uur

Tijdens het ‘Vijf voor Vijf moment’ staan we symbolisch stil bij de vrede in ons land. Flavia Done uit groep 8 van de Floriant draagt  het gedicht voor dat ook tijdens de nationale herdenking op 4 mei in Zoetermeer ten gehore is gebracht.  Tevens maakt de jury, bestaande uit wethouder Mariëtte van Leeuwen, kunstenares Fieke Hordijk en directeur Floravontuur Promotie Zoetermeer Margreet van Driel, de winnaars bekend van de straattekenwedstrijd. Daarna geeft burgemeester Aptroot het startsein voor het oplaten van 500 rood - wit - blauwe ballonnen. De ballonnen met vredeswensen  stijgen op vanuit een reusachtige wereldbol die symbool staat voor ‘Vrijheid Wereldwijd’

Avondfestival 18.45 uur

Vanaf ca. 18.45 uur staat de avond geheel in het teken van muziek. Floravontuur Promotie Zoetermeer is zeer verheugd met de prachtige line-up die zij voor 2013 heeft kunnen vastleggen. Na optredens van Postmen en de band DI-Rect, zal als klap op de vuurpijl de rockband Golden Earring met een spetterend concert het Bevrijdingsfestival afsluiten.

Postmen

Postmen is de succesvolste Nederlandse hiphopact aller tijden. Met hun aanstekelijke mix van reggae en hiphop spelen ze van 1998 tot 2003 veel Europese podia plat en sleept de groep talrijke Nederlandse muziekprijzen in de wacht. Rond 2003 besluiten de leden afzonderlijk hun eigen weg te gaan. In maart 2012 besluiten Remon Stotijn en Maikal X na 9 jaar hun krachten weer te bundelen als Postmen, dit keer aangevuld met de vocale inbreng van Alyssa Stotijn. De band zal op vele festivals te zien zijn deze zomer.

DI-Rect

In 1999 is DI-Rect begonnen, waarna zij al snel succes verworven met hun eerste single “Just the way I do”. Door de jaren heen heeft de band 5 albums uitgebracht en verscheidene hits gescoord. De afgelopen jaren heeft DI-RECT op vrijwel alle grote festivals in Nederland aangedaan, zoals Lowlands, Pinkpop, Parkpop, Beatstad, Appelpop en vele andere. En nog steeds is DI-Rect, met hun explosieve en energieke live show, een graag geziene gast op de festivals.

 

Golden EarringGolden Earring

Golden Earring heeft een status als een van 's werelds oudste rockbands (opgericht 1961). De huidige bezetting is non-stop actief sinds 1970, een nagenoeg uniek feit in de internationale rockwereld. Als een van de weinige Nederlandse bands heeft Golden Earring grootschalig internationaal succes gehad, vooral vanwege hun hits Radar Love en Twilight Zone en hun albums Moontan en Cut. Tits 'n Ass is het negende album van de Golden Earring dat de hoogste regionen in de hitlijst bereikt heeft.

 

Activiteiten op locatie elders in Zoetermeer

Stadsmuseum Zoetermeer, mini-tentoonstelling 13.00 – 17.00 uur

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Stadsmuseum Zoetermeer is traditiegetrouw de locatie waar de bloemenkransen ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden vergezameld en van waaruit de Stille Tocht vertrekt. In het museum wordt de Tweede Wereldoorlog herdacht in een mini-tentoonstelling met voorwerpen en foto’s uit die tijd. Het museum hanteert deze dag de speciale entreeprijs van € 1,00.

Bioscoop Utopolis, filmvoorstelling voor senioren 13.30 uur

Speciaal voor 50-plussers draait in Bioscoop Utopolis, in samenwerking met Filmtheater Cine Utopia, de aangrijpende film ‘Lore’ over het lot van vijf kinderen van SS-ouders in de nadagen van nazi- Duitsland. Tijdens de pauze biedt Bioscoop Utopolis gratis koffie en thee aan en zorgt bakker Jongerius voor heerlijke oranje muffins.. Met dank aan Sligro is er voor de bezoekers ook een heerlijk glaasje advocaat met slagroom. De plaatsen zijn beperkt, dus het advies is om vooraf een kaartje af te halen bij Bioscoop Utopolis. Reserveren is helaas niet mogelijk. De ouderenbus rijdt speciaal op 5 mei een aangepaste dienstregeling om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven de filmvoorstelling te bezoeken.

Hoofdbibliotheek Zoetermeer, 14.00 uur lezing door Marjan Berk

Marjan Berk, de koningin van het lichte boek, verzorgt van 14.00 tot 16.00 uur een gratis lezing in de Hoofdbibliotheek van Zoetermeer. Op deze dag is het thema natuurlijk ‘bevrijding’. Marjan Berk zelf maakt als jong meisje de Tweede Wereldoorlog mee en was 12 jaar oud toen Nederland bevrijd werd. In 2010 publiceerde zij de roman Het schreien niet verleerd. Een fictief verhaal over opgroeien tijdens de Tweede Wereldoorlog maar gebaseerd op Marjan Berk’s eigen ervaringen. In hetzelfde jaar verscheen een bundel interviews over opgroeien in oorlogstijd. Ook hierin is zij aan het woord. Op 5 mei vertelt zij over de blijvende invloed van de oorlog op haar schrijverschap.

 

Fascinating Jazz in de Sniep

De bekende jazzmuzikant, saxofonist Frits Kaatee & Friends zal bij Fascinating Jazz zal optreden. 

Frits Kaatee, klarinet, tenor-, bariton- en sopraansax

Boris Vanderlek - tenorsax, Nick van den Bosch - piano

Ludo Deckers - contrabas, Erik Kooger - drums

Aanvang 15:00 uur, Toegang € 7,50

U kunt gratis reserveren via een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., u krijgt dan per omgaande een bevestiging. U kunt ook per telefoon reserveren: 079 3316177 (evt. inspreken; ingesproken reserveringen worden niet standaard teruggebeld).

 

Koopzondag in Stadshart en Woonhart

Op ZONDAG 5 MEI A.S.  kan men zoals elke eerste zondag van de maand terecht in het fraaie woonwinkelcentrum het Woonhart om overdekt, zowel buiten als binnen, in de winkels inspiratie op te doen en geadviseerd te worden op woongebied. Dit van twaalf tot vijf uur.

Bij de nieuw geopende horecagelegenheid “De Eetkamer”  is iedereen die trek heeft in een hapje of drankje van harte welkom!

Het woonwinkelcentrum is makkelijk bereikbaar en heeft volop parkeergelegenheid, waarvan de eerste twee uur in de garage en op het parkeerdek gratis zijn.

 

Ook in het Zoetermeerse Stadshart wordt weer de maandelijkse koopzondag gehouden. Deelnemende winkeliers, herkenbaar aan een speciaal raamaffiche, zullen hun deuren openstellen van 12.00 tot 17.00 uur.

Vanzelfsprekend kan men voor een drankje en/of hapje tijdens of na het winkelen terecht bij de diverse horecagelegenheden, want ook die zijn op deze koopzondag geopend!

-advertenties-

-goede doel-